Przepis na domowy sos do spaghetti, który przechowasz w słoikach przez całą zimę
Uwielbiasz makaron w różnorodnych odsłonach? W takim razie spróbuj wersji makaronu z własnoręcznie przygotowanym sosem! Ten przepis ma już wiele fanek!
Reklama
Składniki:
10 dużych marchewek
3 duże pietruszki
10 kg pomidorów
duży seler
4 duże cebule
sos sojowy - około 120 ml
suszona bazylia - 4 łyżki stołowe
suszone oregano - 2 łyżki stołowe
mielona papryka słodka - 3 łyżki
mielona papryka ostra - 1 łyżka
ziele angielskie - 1 łyżka
sól, pieprz
cukier - 4 łyżki
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając łyżkę cukru. Pozostały cukier dodajemy później. Następnie dodajemy pomidory i chwilkę podgotowujemy. Następnie miksujemy całość blenderem w taki sposób, aby kawałki pomidorów były wyczuwalne, a nie zmiksowane na gładką masę.
Dodajemy warzywa, które gotujemy do miękkości. Potem dodajemy pozostały cukier, sól, sos sojowy, ziele angielskie, pieprz i dobrze mieszamy. Bazylię i oregano wrzucamy na samym końcu. Przygotowanie sosu zajmuje około 90 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut.
Jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, podczas przygotowywania posiłków można zagęścić go za pomocą mąki lub płatków owsianych. Sos w dobrze zapasteryzowanych słoikach, jest w stanie zachować świeżość przez bardzo długi czas, podobnie jak w przypadku innych przetworów. Co ciekawe, doskonale nadaje się nie tylko do makaronu, ale też ryżu czy kasz.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Najlepszy sos boloński! Znasz jego sekretny składnik?
Aromatyczne mielone mięso, pachnące pomidory... Zobacz, jak przygotować przepyszny sos boloński! To tradycyjne włoskie danie, w którym dużą rolę odrywa wieprzowina lub wołowina oraz pomidorowa pasta. Reszta składników to jedynie dodatki, jednak jeden z nich ma szczególny wpływ na smak dania. Jaki? Przeczytaj!
Szybki sos pomidorowy. Nie masz czasu na szykowanie obiadu? Sprawdź ten przepis!
Czasami brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Co zrobić w takiej sytuacji? Zrób szybki sos pomidorowy. Możesz go przyrządzić w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. Jego przygotowanie zajmie Ci tyle samo czasu, co ugotowanie i odcedzenie makaronu, a do tego nie potrzeba użyć do niego wielu składników.
Domowy sos do burgerów i kanapek. Już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepu!
Uwielbiamy burgery i ciepłe kanapki, a jak burgery to musi być sos! Najczęściej do tego typu dań podajemy klasyczny ketchup oraz pikantny sos na bazie majonezu lub jogurtu. Oczywiście możemy wykorzystać gotowe sosy, dostępne na sklepowych półkach, ale możemy taki dodatek przygotować także samodzielnie. Oto sprawdzony przepis na domowy sos do burgerów i kanapek.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl