Przepis na domowy sos do spaghetti, który przechowasz w słoikach przez całą zimę
Uwielbiasz makaron w różnorodnych odsłonach? W takim razie spróbuj wersji makaronu z własnoręcznie przygotowanym sosem! Ten przepis ma już wiele fanek!
Reklama
Składniki:
10 dużych marchewek
3 duże pietruszki
10 kg pomidorów
duży seler
4 duże cebule
sos sojowy - około 120 ml
suszona bazylia - 4 łyżki stołowe
suszone oregano - 2 łyżki stołowe
mielona papryka słodka - 3 łyżki
mielona papryka ostra - 1 łyżka
ziele angielskie - 1 łyżka
sól, pieprz
cukier - 4 łyżki
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając łyżkę cukru. Pozostały cukier dodajemy później. Następnie dodajemy pomidory i chwilkę podgotowujemy. Następnie miksujemy całość blenderem w taki sposób, aby kawałki pomidorów były wyczuwalne, a nie zmiksowane na gładką masę.
Dodajemy warzywa, które gotujemy do miękkości. Potem dodajemy pozostały cukier, sól, sos sojowy, ziele angielskie, pieprz i dobrze mieszamy. Bazylię i oregano wrzucamy na samym końcu. Przygotowanie sosu zajmuje około 90 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut.
Jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, podczas przygotowywania posiłków można zagęścić go za pomocą mąki lub płatków owsianych. Sos w dobrze zapasteryzowanych słoikach, jest w stanie zachować świeżość przez bardzo długi czas, podobnie jak w przypadku innych przetworów. Co ciekawe, doskonale nadaje się nie tylko do makaronu, ale też ryżu czy kasz.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Tak szybko zrobisz sos vinaigrette. Idealny do sałatek
Sos vinaigrette to klasyka w świecie sałatek. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowego smaku świeżym warzywom. To doskonałe połączenie octu, oliwy, musztardy i przypraw. Przygotuj go w zaledwie kilka minut i podkreśl smak swoich sałat. Oto szybki przepis na ten aromatyczny sos.
Sos dyniowy w roli głównej
Czy kiedykolwiek próbowałaś sosu dyniowego? Jeśli nie, to przygotuj się na prawdziwą kulinarną przygodę! Sos dyniowy to wyjątkowe danie, które idealnie komponuje się z różnymi potrawami. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten smaczny sos, jak go podawać oraz otrzymasz kilka porad dotyczących jego przygotowania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl