Przepis na domowy sos do spaghetti, który przechowasz w słoikach przez całą zimę
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na domowy sos do spaghetti, który przechowasz w słoikach przez całą zimę

Uwielbiasz makaron w różnorodnych odsłonach? W takim razie spróbuj wersji makaronu z własnoręcznie przygotowanym sosem! Ten przepis ma już wiele fanek!

Składniki:

10 dużych marchewek

3 duże pietruszki

10 kg pomidorów

duży seler

4 duże cebule

sos sojowy - około 120 ml

suszona bazylia - 4 łyżki stołowe

suszone oregano - 2 łyżki stołowe

mielona papryka słodka - 3 łyżki

mielona papryka ostra - 1 łyżka

ziele angielskie - 1 łyżka

sól, pieprz

cukier - 4 łyżki

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchew, cebulę, seler i pietruszkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na oleju, dodając łyżkę cukru. Pozostały cukier dodajemy później. Następnie dodajemy pomidory i chwilkę podgotowujemy. Następnie miksujemy całość blenderem w taki sposób, aby kawałki pomidorów były wyczuwalne, a nie zmiksowane na gładką masę. Dodajemy warzywa, które gotujemy do miękkości. Potem dodajemy pozostały cukier, sól, sos sojowy, ziele angielskie, pieprz i dobrze mieszamy. Bazylię i oregano wrzucamy na samym końcu. Przygotowanie sosu zajmuje około 90 minut. Gorący sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez około 15 minut.

Jeśli sos wyjdzie zbyt wodnisty, podczas przygotowywania posiłków można zagęścić go za pomocą mąki lub płatków owsianych. Sos w dobrze zapasteryzowanych słoikach, jest w stanie zachować świeżość przez bardzo długi czas, podobnie jak w przypadku innych przetworów. Co ciekawe, doskonale nadaje się nie tylko do makaronu, ale też ryżu czy kasz.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie