Jak poradzić sobie z jesiennym przeziębieniem?
Dopadło Cię jesienne przeziębienie i nie wiesz, jak sobie z nim poradzić? Koniecznie zapoznaj się z poniższymi wskazówkami. Zobaczysz, że potrzebne Ci "leki", odnajdziesz w swojej kuchni. Te produkty nie dość, że pozwolą Ci zażegnać przeziębienie, to także poprawią Twoją odporność.
Reklama
Kapusta
W polskiej kuchni bardzo dobrze znana i chętnie wykorzystywana. Nie każdy jednak wie, że jest doskonałym źródłem witaminy C - dostarcza nawet 75% jej dziennego zapotrzebowania. Ma właściwości detoksykacyjne, ale przede wszystkim wspomaga system immunologiczny. Ponadto pomaga w leczeniu wrzodów, jak i za pomocą okładów redukuje obrzmienie i stan zapalny piersi.
Miód
Posiada wiele właściwości leczniczych, takich jak działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Doskonale radzi sobie z infekcjami, jak i jest najlepszym sposobem na wyleczenie i pozbycie się bólu gardła. Zawdzięcza to swojemu składowi chemicznemu. Warto zapamiętać, że wartość miodu, jako antybiotyku wzrasta o ponad 200 razy po rozcieńczeniu z wodą!
Imbir
Stosowany w kuchni azjatyckiej od 5 tysięcy lat. Można dodawać go do napojów, mięs, deserów. Jego katalog właściwości leczniczych jest bardzo okazały. Pomaga przy problemach żołądkowych, lokomocyjnych, zapalnych, a także łagodzi ból i gorączkę.
Jeśli masz problemy z trawieniem i przemianą materii, imbir doskonale załagodzi także ten problem.
Szałwia
Ma silne działanie bakteriobójcze, pomaga przy problemach oddechowych, w leczeniu kłopotliwego żołądka, jamy ustnej, redukuje gorączkę, wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu. Można wykorzystać ją za pomocą okładów, jak i dodawać do jedzenia. Oprócz właściwości leczniczych, nada Twoich daniom niesamowitego smaku i aromatu.
Czosnek
Jest najpopularniejszym naturalnym antybiotykiem i zdecydowanym liderem w swojej dziedzinie. Ma wiele właściwości leczniczych, takich jak hamowanie rozwoju bakterii, obniżenie ciśnienia krwi, zwalczanie infekcji, wspomaganie trawienia. Wystarczy jeść jeden ząbek czosnku dziennie, żeby skutecznie zwiększyć swoją odporność i poprawić kondycję zdrowia. Najbardziej zdrowy jest czosnek w postaci surowej, jednak można go spożywać w każdej innej postaci.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Shot imbirowy - na zdrowie!
Jesteś miłośnikiem naturalnych, domowych remediów na infekcje? Szukasz szybkiego i skutecznego sposobu na wzmocnienie organizmu? Spróbuj imbirowego shota! To nie tylko pyszny napój, ale także prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale pobudza i wzmacnia odporność. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na imbirowy shot oraz przedstawimy właściwości zdrowotne imbiru i innych składników tego napoju.
Kamfora: Cudowny składnik w Twojej domowej apteczce
Kamfora jest jednym z najbardziej znanych naturalnych preparatów, często stosowanym w różnych dziedzinach. Pochodzi z destylacji drewna cynamonowca kamforowego i ma wiele zastosowań, zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co powinnaś wiedzieć o kamforze, jej właściwościach oraz sposobach stosowania.
Oto 10 naturalnych sposobów na przeziębienie. Babcia byłaby dumna
Oczywiste jest, że nikt nie lubi przeziębienia. Te uciążliwe infekcje wirusowe mogą wywrócić naszą codzienną rutynę do góry nogami, powodując bóle głowy, katar, kaszel i ogólne osłabienie. Chociaż nie ma cudownego lekarstwa na przeziębienie, istnieją naturalne sposoby, które mogą pomóc złagodzić jego objawy i przyspieszyć proces zdrowienia. Oto kilka sprawdzonych metod, które warto wypróbować, gdy czujesz, że zbliża się przeziębienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl