Składniki:
4 plastry szynki parmeńskiej
garść pomidorów suszonych
150 g fusilli
12 sztuk szparagów
starty ser do posypania
łyżka oliwy z oliwek
odrobina octu balsamicznego
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować al dente. Szparagi podgotowujemy na parze, tak aby były jędrne. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z pomidorami i odcedzamy nadmiar soku. Makaron i szparagi pozostawiamy do ostudzenia, następnie kroimy szparagi wedle uznania. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Żeby zrobić sos, mieszamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwę. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy startym serem.
Sałatka z makaronu z zupek chińskich
Składniki:
2 zupki chińskie
podwójna pierś z kurczaka
2 pomidory
1 ogórek
pęczek szczypiorku
puszka kukurydzy
sól
pieprz
majonez
Przygotowanie:
Obranego ogórka oraz pomidorka kroimy w kostkę średniej wielkości. Siekamy drobno szczypiorek. Kukurydzę wyjmujemy z puszki, przepłukujemy chłodną wodą i dodajemy do warzyw. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Ostudzonego przekładamy do naczynia. Do całości dodajemy makaron z zupek chińskich. Następnie pozostawiamy na jakiś czas do momentu, kiedy makaron napęcznieje. Doprawiamy i schładzamy.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com