Przepisy na pyszne, pachnące ciasta na jesienne dni

Kuchnia Piątek, 7 października 2016
Oceń:
5 / 18 głosów
Przepisy na pyszne, pachnące ciasta na jesienne dni

Szukasz przepisu na pyszne, pachnące ciasto, które poprawi Ci nastrój podczas jesiennych dni? W takim razie skorzystaj z poniższych przepisów!

Ciasto orzechowe z galaretką

Składniki:

Na ciasto:

200 g zmielonych ulubionych orzechów

8 białek z kurzych jaj

4 żółtka z kurzych jaj

100 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g rodzynek

4 łyżki mąki pszennej

Na masę:

5 żółtek z kurzych jaj

2 budynie waniliowe bez cukru

sok z 1 puszki brzoskwiń

300 g prawdziwego masła

5 łyżek cukru

1 łyżka mąki pszennej

Do przekładania i dekoracji:

¼ szklanki spirytusu

2 paczki delicji pomarańczowych

¼ szklanki mocnej, zimnej kawy

brzoskwinie z puszki

2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

szklanka mleka

2 szklanki mąki

2 jaja kurze

200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )

1/2 kg cukru

1/2 szklanki sypkiego kakao

łyżka stołowa sody

cukier wanilinowy

Składniki:

Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki

300 ml oleju rzepakowego

1/2 kg marchwi

5 jajek

łyżka proszku do pieczenia

łyżka sody

cynamon do smaku

kilka łyżek suszonej żurawiny

kilka łyżek migdałów

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - tworzymy piankę. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i ponownie mieszamy. Później dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały, żurawinę i drobno posiekaną lub startą marchew. Ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com