Przepisy na pyszne, pachnące ciasta na jesienne dni
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepisy na pyszne, pachnące ciasta na jesienne dni

Szukasz przepisu na pyszne, pachnące ciasto, które poprawi Ci nastrój podczas jesiennych dni? W takim razie skorzystaj z poniższych przepisów!

Ciasto orzechowe z galaretką

Składniki:

Na ciasto:

200 g zmielonych ulubionych orzechów

8 białek z kurzych jaj

4 żółtka z kurzych jaj

100 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g rodzynek

4 łyżki mąki pszennej

Na masę:

5 żółtek z kurzych jaj

2 budynie waniliowe bez cukru

sok z 1 puszki brzoskwiń

300 g prawdziwego masła

5 łyżek cukru

1 łyżka mąki pszennej

Do przekładania i dekoracji:

¼ szklanki spirytusu

2 paczki delicji pomarańczowych

¼ szklanki mocnej, zimnej kawy

brzoskwinie z puszki

2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

szklanka mleka

2 szklanki mąki

2 jaja kurze

200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )

1/2 kg cukru

1/2 szklanki sypkiego kakao

łyżka stołowa sody

cukier wanilinowy

Składniki:

Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki cukru

2 szklanki mąki

300 ml oleju rzepakowego

1/2 kg marchwi

5 jajek

łyżka proszku do pieczenia

łyżka sody

cynamon do smaku

kilka łyżek suszonej żurawiny

kilka łyżek migdałów

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - tworzymy piankę. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i ponownie mieszamy. Później dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały, żurawinę i drobno posiekaną lub startą marchew. Ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie