Ciasto orzechowe z galaretką
Składniki:
Na ciasto:
200 g zmielonych ulubionych orzechów
8 białek z kurzych jaj
4 żółtka z kurzych jaj
100 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
4 łyżki mąki pszennej
Na masę:
5 żółtek z kurzych jaj
2 budynie waniliowe bez cukru
sok z 1 puszki brzoskwiń
300 g prawdziwego masła
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
Do przekładania i dekoracji:
¼ szklanki spirytusu
2 paczki delicji pomarańczowych
¼ szklanki mocnej, zimnej kawy
brzoskwinie z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jaja kurze
200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )
1/2 kg cukru
1/2 szklanki sypkiego kakao
łyżka stołowa sody
cukier wanilinowy
Składniki:
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
300 ml oleju rzepakowego
1/2 kg marchwi
5 jajek
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody
cynamon do smaku
kilka łyżek suszonej żurawiny
kilka łyżek migdałów
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier - tworzymy piankę. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i ponownie mieszamy. Później dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, migdały, żurawinę i drobno posiekaną lub startą marchew. Ponownie mieszamy. Przekładamy do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com