3 x Tak dla dyni

3 x Tak dla dyni

Październik i listopad to sezon dyniowy. Właśnie teraz w sklepach można kupić najwięcej odmian tego warzywa w najniższej cenie. Warto to wykorzystać bo dynia jest dobra dla szczupłej sylwetki, urody i zdrowia.
Reklama
  1. Szczupła sylwetka
Dynia jest warzywem i posiada większość cech charakterystycznych właśnie dla warzyw. Jest bogata w błonnik, dzięki czemu ogranicza przyswajanie tłuszczów i poprawia działanie układu pokarmowego. Ponadto odkwasza organizm i oczyszcza go. Jest też niskokaloryczna, dzięki czemu dania z niej przygotowane doskonale sprawdzają się w procesie odchudzania. Jej wadą jest wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jeść jej zbyt dużo osoby z cukrzycą. 
  1. Uroda
Dynia zawiera kilka składników, które doskonale wpływają na skórę.
Reklama
Przede wszystkim jest to beta-karoten. Związek ten jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki niemu z organizmu usuwane są wolne rodniki, co spowalnia starzenie się komórek i odmładza wygląd skóry. Ponadto beta-karoten poprawia również jej koloryt. Jego działanie uzupełnia zawarty w dyni cynk, który rozjaśnia skórę, łagodzi stany zapalne i reguluje wydzielanie sebum.
  1. Zdrowie
Dynia jest lekkostrawna, dlatego zaleca się jej podawanie nawet niemowlętom. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Wśród nich jest m.in. potas, stąd też dania z dyni mają pozytywny wpływ na serce i układ krążenia. Warto też jak najczęściej sięgać po pestki z dyni.
Reklama
Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, które chronią organizm przed miażdżycą i mają pozytywny wpływ na pamięć. Ponadto zawarte w pestkach substancje pomagają również pozbyć się owsików oraz innych pasożytów układu pokarmowego. Warto je podawać, zwłaszcza dzieciom, jako zdrowy i pełnowartościowy zamiennik chipsów. Sezon na dynię w pełni, dlatego koniecznie należy po nią sięgać. Choć najbardziej popularnym daniem jest krem z dyni, to warto wiedzieć, że świetnie nadaje się ona również do przygotowywania ciast, deserów, sałatek czy zapiekanek. Sezon na dynie trwa dość krótko, więc należy się nimi cieszyć póki są dostępne. Kolejny wysyp tych warzyw będzie dopiero za rok.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama