12 powodów, dla których warto jeść awokado każdego dnia
Awokado ostatnimi czasy coraz bardziej wkupuje się w nasze łaski. Dlaczego? Przede wszystkim owoce te doskonale smakują. Ale to nie jedyny powód. Regularne jedzenie awakado spowoduje wiele pozytywnych skutków. Jakich? Zobacz sama!
Reklama
1. Wspomaga dietę
Jeśli jemy awokado codziennie, łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Już połówka tego owocu dziennie, zmniejszy naszą masę, ponieważ awokado jest bogate błonnik.
2. Owoc bogaty w zdrowe tłuszcze
Awokado zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego jedzenie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca i podwyższonego cholesterolu.
3. Stabilizuje ciśnienie krwi
Jedno awokado obejmuje już 28 procent dziennego zapotrzebowania na potas. Prawidłowa jego ilość pomoże Ci utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą.
4. Owoc bogaty w składniki odżywcze
Awokado zawiera 20 witamin i minerałów. Jeden owoc dostarcza:
Chroni przed cukrzycą
Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę. Według specjalistów spożycie połówki awokado dziennie, zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi.
6. Pomaga na stany zapalne
Awokado zawiera kwas oleinowy, który ma działanie przeciwzapalne.
7. Dobrze działa na oczy
Zwyrodnienie plamki żółtej jest częstą przyczyną ślepoty. Awokado zawiera dużo luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze zwalczają ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Regularne spożywanie awokado sprawi, że będziemy mieć zdrowe oczy.
8. Dedykowane kobietom w ciąży
Awokado powinno być w diecie każdej kobiety w ciąży. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B. Ta ostatnia prowadzi do prawidłowego rozwoju mózgu.
Kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu na początku ciąży. Ponadto spożywanie awokado redukuje poranne mdłości.
9. Hamuje wzrost komórek nowotworowych
Liczne badania wykazały skuteczność awokado względem komórek nowotworowych. W szczególności hamują wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty.
10. Wzmacnia kości
Jak wspomnieliśmy wcześniej, awokado bogate jest w kwas foliowy, witaminę K, miedź i wiele innych składników odżywczych. Jeżeli są dostarczane regularnie, pomagają wzmocnić kości.
11. Poprawia trawienie
Awokado zawiera dużo błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Te owoce mogą być użyteczne, jeśli masz problemy z zaparciami.
12. Poprawia nastrój
Wysoka zawartość witamin i minerałów, poprawia nastrój i zmniejsza wahania nastroju.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
- 33% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
- 53% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
- 21% dziennego zapotrzebowania na witaminę E
- 26% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
- 19% dziennego zapotrzebowania na miedź
- 41% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy
- 28% dziennego zapotrzebowania na potas
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Chłodnik pomidorowy z kremem z awokado — orzeźwiająca zupa pełna koloru i aromatu
Chłodnik niejedno ma imię, ale zawsze idealnie sprawdza się w upalne dni. Polecamy świetny przepis na zimną zupę pomidorową z kremem z awokado, która pięknie wygląda i wspaniale smakuje!
Ekskluzywne danie z awokado i jajka - łatwo, szybko i efektownie
Zastanawiasz się co podać na romantyczne śniadanie? A może sama siebie chcesz rozpieścić? Oto bardzo prosty przepis na efektowny i pożywny posiłek. Wystarczy awokado, jajko, dosłownie kilka dodatków i… rozgrzany piekarnik.
Pasta z awokado – przepisy na domowe guacamole do kanapek
Pasta z awokado znana również jako guacamole to znakomity dodatek do kanapek, tradycyjnych meksykańskich nachos, ryb, czy też grillowanego mięsa. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, lecz bardzo efektowna pasta, która za sprawą wyjątkowych walorów smakowych doskonale wpisuje się w menu imprezowych przekąsek lub rodzinnych spotkań. Wyjaśniamy jak zrobić pastę z awokado w tradycyjnym meksykańskim stylu.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl