12 powodów, dla których warto jeść awokado każdego dnia

12 powodów, dla których warto jeść awokado każdego dnia

Awokado ostatnimi czasy coraz bardziej wkupuje się w nasze łaski. Dlaczego? Przede wszystkim owoce te doskonale smakują. Ale to nie jedyny powód. Regularne jedzenie awakado spowoduje wiele pozytywnych skutków. Jakich? Zobacz sama!
Reklama
1. Wspomaga dietę Jeśli jemy awokado codziennie, łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Już połówka tego owocu dziennie, zmniejszy naszą masę, ponieważ awokado jest bogate błonnik. 2. Owoc bogaty w zdrowe tłuszcze Awokado zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego jedzenie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca i podwyższonego cholesterolu. 3. Stabilizuje ciśnienie krwi  Jedno awokado obejmuje już 28 procent dziennego zapotrzebowania na potas. Prawidłowa jego ilość pomoże Ci utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą. 4. Owoc bogaty w składniki odżywcze Awokado zawiera 20 witamin i minerałów. Jeden owoc dostarcza:
  • 33% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
  • 53% dziennego zapotrzebowania na witaminę K
  • 21% dziennego zapotrzebowania na witaminę E
  • 26% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6
  • 19% dziennego zapotrzebowania na miedź
  • 41% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy
  • 28% dziennego zapotrzebowania na potas
5.
Reklama
Chroni przed cukrzycą Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę. Według specjalistów spożycie połówki awokado dziennie, zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi. 6. Pomaga na stany zapalne Awokado zawiera kwas oleinowy, który ma działanie przeciwzapalne. 7. Dobrze działa na oczy Zwyrodnienie plamki żółtej jest częstą przyczyną ślepoty. Awokado zawiera dużo luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze zwalczają ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Regularne spożywanie awokado sprawi, że będziemy mieć zdrowe oczy. 8. Dedykowane kobietom w ciąży Awokado powinno być w diecie każdej kobiety w ciąży. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B. Ta ostatnia prowadzi do prawidłowego rozwoju mózgu.
Reklama
Kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu na początku ciąży. Ponadto spożywanie awokado redukuje poranne mdłości. 9. Hamuje wzrost komórek nowotworowych Liczne badania wykazały skuteczność awokado względem komórek nowotworowych. W szczególności hamują wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty. 10. Wzmacnia kości Jak wspomnieliśmy wcześniej, awokado bogate jest w kwas foliowy, witaminę K, miedź i wiele innych składników odżywczych. Jeżeli są dostarczane regularnie, pomagają wzmocnić kości. 11. Poprawia trawienie Awokado zawiera dużo błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Te owoce mogą być użyteczne, jeśli masz problemy z zaparciami. 12. Poprawia nastrój Wysoka zawartość witamin i minerałów, poprawia nastrój i zmniejsza wahania nastroju. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama