Miąższ kokosa
Miąższ kokosa ma bardzo wiele błonnika - nawet do 20 g w 100 g miąższu. Świeży miąższ można zastąpić wiórkami kokosowymi. Warto dodawać je do codziennych posiłków. Kokos zawiera witaminy B, C i E, a także wapń i żelazo.
Niezawodne migdały
Regularne jedzenie migdałów wpływa korzystnie na nasze zdrowie, skórę i paznokcie. Migdały dbają też o układ krążenia, obniżają cholesterol, wspomagają pamięć. W kilogramie migdałów znajdziemy około 130 gram błonnika pokarmowego.
Warzywa - rośliny strączkowe
3% - tyle wynosi zawartość błonnika pokarmowego w warzywach. Zdecydowanym liderem są rośliny strączkowe! Polecany jest bób, ciecierzyca, fasola, fasolka szparagowa, groch czy soczewica.
Śliwki suszone
Na kilogram suszonych śliwek przypada aż 150 gram błonnika pokarmowego! Śliwki dostarczą nam także wapnia, magnezu, witaminy C, A, E, B oraz żelaza. Podobnie jak produkty pełnoziarniste, usprawnią proces trawienia i regularnego wydalania strawionych pokarmów.
Produkty pełnoziarniste
Robiąc zakupy, spójrz przychylnym okiem na produkty pełnoziarniste. Są one prawdziwą skarbnicą błonnika!
Najbardziej liczne wskaźniki błonnika mają otręby pszenne, które zawierają go aż 40 g na 100 g otrębów.
Płatki żytnie dostarczają 12 g na 100 g.
Płatki jęczmienne oraz płatki pszenne około 10 g
Płatki owsiane około 7 g
Płatki kukurydziane mają około 6 g błonnika na 100 g produktu.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com