Przepis na jesienne ciasto chałwowo-jabłkowe
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na jesienne ciasto chałwowo-jabłkowe

Przygotowanie:

Szukasz pomysłu na pyszne ciasto, którego smakiem i zapachem będziesz się cieszyć podczas jesiennych dni? Wypróbuj przepis na wypiek chałwowo-jabłkowy!
Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 5 niewielkich jajek lub 3 duże
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka stołowa cukru waniliowego
  • Masa jabłkowa:
  • 250 ml wody
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • galaretka cytrynowa
  • Masa chałwowa:
  • 400 ml mleka
  • 80 g chałwy
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • cukier (według uznania)
  • 100 - 200 g masła (według uznania)
  • Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki stołowe śmietany (słodkiej)

Biszkopt:

Ubić same białka dodając cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek i dokładnie wymieszać. Taką masę wyłożyć do formy. Biszkopt piec przez 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Upieczony ostudzić i przekroić na dwie części.

Masa jabłkowa:

Umyte jabłka obrać, usunąć ogryzek i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić je do garnka, wlać wodę i dusić jabłka do momentu, aż będą miękkie. Następnie rozrobić galaretkę i zalać nią jabłka, pozostawiając do wystudzenia i zastygnięcia galaretki.

Masa chałwowa:

2/3 mleka zagotować w rondlu. W 1/3 mleka wymieszać budyń - można dodać cukier. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony w szklance budyń z cukrem i mieszać. Należy poczekać aż budyń wystygnie i wymieszać go z masłem i pokrojoną chałwą. Gdy budyń już wystygnie do miski wrzucić masło, dodać wcześniej pokrojoną w kostkę chałwę i zmiksować.

Lukier:

Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać. Można dodać kolorowy barwnik.

Jak przekładać?

Do formy włożyć papier, położyć jedną część biszkopta na dnie, nasączyć go wodą z cytryną lub jakimś olejkiem, nałożyć masę jabłkową i poczekać aż zastygnie ( na przykład w lodówce). Później należy nałożyć masę chałwową i na nią drugą część nasączonego biszkopta.

Ciasto trzeba schłodzić i pozwolić mu na to, żeby chwilkę postało w chłodnej temperaturze. Dzięki temu jego konsystencja będzie odpowiednia, a smaki kolejnych warstw będą się przenikały.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie