Są lekkostrawne
Gotowane i potłuczone ziemniaki są lekkostrawne i sycące. Świadczy o tym chociażby fakt, że są jednym z pierwszych warzyw podawanych niemowlętom. Dania z puree ziemniaczanym można podawać nawet osobom mającym bardzo wrażliwy układ trawienny.
Są bogate w witaminy i mikroelementy
Popularnym mitem dotyczącym ziemniaków jest fakt, że są one bardzo tuczące i nie posiadają właściwie żadnych wartości odżywczych. Jak się można przekonać nie jest to prawdą. Ziemniaki zawierają dużą ilość witaminy C. Ponadto można w nich znaleźć sporą dawkę potasu, który pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia.
Ziemniaki nie tuczą
Wbrew powszechnemu przekonaniu kartofle ie są wcale tak bardzo kaloryczne. Same ziemniaki pieczone, gotowane lub grillowane nie są specjalnie tuczące. Nie dotyczy to jednak ziemniaków smażonych w głębokim tłuszczu w postaci frytek czy chipsów. Kaloryczność potraw z ziemniaków znacznie wzrasta także po dodaniu np. śmietany, masła czy skwarków.
Ziemniaki przez lata były uważane za wroga odchudzających się. Dziś dietetycy zmieniają zdanie na ich temat. Jednak nadal należy uważać z jedzeniem kartofli w postaci smażonej na tłuszczu czy z tłustymi i kalorycznymi dodatkami.
Źródło zdjęcia: pixabay.com