Czy miód jest dobrym dodatkiem do ciasta?
Ciasta z dodatkiem miodu są smaczne, słodkie i chętnie je jemy. Zobacz co powinnaś wiedzieć zanim znów upieczesz piernik lub miodownik.
Reklama
Miód zamiast cukru
Dodając miód można osłodzić nie tylko piernik czy miodownik, ale właściwie każde ciasto. Zamieniając część cukru na miód zyskasz nieco inny smak i aromat wypieku. Miodem możesz zastąpić cukier w prawie wszystkich ciastach. Wyjątkiem jest biszkopt, który z jego dodatkiem może się nie udać, oraz beza – stanie się kleista. Musisz jednak pamiętać, że miód jest równie kaloryczny co cukier, więc raczej nie odchudzisz przy jego pomocy ciasta.
Jaki miód dodać do ciasta?
Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Wybierając miód o delikatnym smaku i aromacie, będzie on niemal niewyczuwalny. Natomiast jeśli wybierzesz miód ostrzejszy ciasto nabierze wyrazistego smaku. Powinnaś też pamiętać, że po dodaniu ciemnego miodu ciasto może zmienić nieco kolor.
Płyny czy krystaliczny?
To pytanie pojawia się bardzo często.
Oczywiście do wszelkich wypieków należy dodać miód płynny. Jeśli jednak masz w domu tylko słoik z miodem scukrzonym, nie martw się, możesz szybko go przywrócić do płynnej postaci. Wystarczy, że przełożysz gęsty miód do miseczki i podgrzejesz w kąpieli wodnej. Do podgrzewanego miodu możesz dodać także mleko lub masło.
Właściwości miodu
Złą wiadomością jest ta, że miód dodawany do ciasta traci wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Już w temperaturze 40 stopni składniki mające wpływ na nasz organizm stają się nieaktywne. Stąd też przemycanie miodu w cieście dla zdrowia nie ma zupełnie sensu. Jeśli zależy Ci, aby członkowie Twojej rodziny korzystali z uodparniających właściwości miodu lepiej dodawaj go do chłodnych deserów albo letnich napojów i potraw.
Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?
Ciasto drożdżowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych wypieków. Jednak, aby uzyskać idealną puszystość, potrzebujemy kilku trików i wskazówek. W tym artykule podpowiem Ci, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które będzie rozpływać się w ustach.
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl