Przepis na zupę ze świeżych grzybów

Przepis na zupę ze świeżych grzybów

Wiele z nas uwielbia grzyby! Jeśli Ty również jesteś ich miłośniczką, masz do nich dostęp, a może nie wiesz co z nich przygotować, zerknij na poniższy przepis. Zrób przepyszną zupę grzybową, którą zachwycisz nie tylko siebie, ale i wszystkich swoich bliskich!
Składniki: 200 g kapeluszy świeżych grzybów łyżka stołowa masła łyżka stołowa mąki 200 ml śmietany 18% 100 ml mleka jedna cebulka średniej wielkości pieprz, sól Przygotowanie: Umyte, wyczyszczone kapelusze grzybów siekamy na bardzo drobne kawałki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę. Po dwóch minutach dodajemy przygotowane przez nas grzyby. Smażymy przez kilka kolejnych minut, co chwilę mieszając. Kiedy grzyby już będą odpowiednio podsmażone, zalewamy je 400 ml gorącej wody i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. W tym momencie doprawiamy do smaku. Następnie łyżkę mąki łączymy z 100 ml mleka i wlewamy do naszej zupy. Mieszając zagotowujemy do momentu, kiedy zupa nabierze gęstości. Gdy zdejmiemy zupę z ognia, powoli dodajemy 200 ml śmietany 18% i ponownie dokładnie mieszamy. Smacznego! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł