Eko- kuchnia – kuchenka

Eko- kuchnia – kuchenka

„Eko” w kuchni to zazwyczaj rozwiązania nie tylko ekologiczne, ale również ekonomiczne. Wcześniej pisaliśmy już o „eko” lodówkach i zmywarkach. Tym razem kilka słów o kuchenkach zasilanych prądem elektrycznym.
Reklama

 Gazówka vs kuchenka elektryczna

Wybierając kuchenkę do swojego mieszkania trzeba kierować się wieloma względami. Przede wszystkim dostępem i ceną energii jakiej będziemy używać do gotowania. W wielu miejscach w Polsce, zwłaszcza na osiedlach mieszkaniowych, gaz jest dostępny w cenie zryczałtowanej, która jest bardzo korzystna. Jeśli w Twoim mieszkaniu tak właśnie jest to wybierz kuchenkę gazową, ponieważ będzie ona bardziej ekonomiczna niż kuchenka elektryczna. Niezależnie od tego czy wybierzesz palniki gazowe czy też płytę grzewczą zasilaną prądem elektrycznym, postaw na model kuchenki z piekarnikiem elektrycznym. Jest on wygodniejszy w użytkowaniu i bezpieczniejszy niż piekarnik gazowy.

 Wybierz model energooszczędny

Wybierając kuchenkę elektryczną warto postawić na energooszczędne rozwiązania. Obecnie najbardziej oszczędne są kuchenki z płytą indukcyjną, ponieważ kuchenki z płytą ceramiczną zużywają ok. 10% więcej energii, a z płytą żeliwną nawet 25% więcej od modeli indukcyjnych.

Reklama

Niestety najnowocześniejsze rozwiązania wiążą się też z nieco wyższymi kosztami zakupu. Ponadto kuchenki indukcyjne wymagają specjalnych garnków.

 Ekologiczne korzystanie z kuchenki

W przypadku kuchenek głównym ekologicznym skutkiem ich używania jest oszczędzanie energii elektrycznej. Jeśli zależy Ci na eko-gotowaniu i mniejszych rachunkach zwróć uwagę na jak najlepsze wykorzystanie powierzchni grzewczej. Dostosuj średnicę garnka do wielkości palnika. Dzięki temu lepiej zużytkujesz wytwarzaną energie cieplną. Zacznij też używać pokrywek. Dzięki nim znacznie przyspieszysz proces gotowania.

 Eko -pieczenie

Także korzystanie z piekarnika może być bardziej ekonomiczne i ekologiczne. Wśród najprostszych zaleceń, które pozytywnie wpłyną na korzystanie z niego, jest nieotwieranie drzwiczek podczas pieczenia. Za każdym razem, kiedy uchylasz drzwiczki piekarnika, wewnątrz temperatura spada o kilkanaście stopni.

Źródło zdjecia: pixabay.com

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama