Olej z awokado – mało znany, ale warty poznania
Udostępnij Google News
Kuchnia

Olej z awokado – mało znany, ale warty poznania

W ostatnim czasie modne stały się kuracje olejami. Niektóre z nich są wykorzystywane w diecie,  inne jako dodatki do kosmetyków lub do bezpośredniego nakładania na skórę. Oleje mają różne właściwości, które są znane od dawna lub dopiero teraz odkrywane. Wśród tych mniej poznanych i egzotycznych dla Polaków jest olej z awokado.

Poprawia wzrok

Olej z awokado zawiera masę substancji wpływających na różne struktury organizmu człowieka. Wśród nich jest luteina oraz zeaksyna. Obie te substancje mają pozytywny wpływ na nasze oczy. Leki i suplementy diety zawierające te substancje stosowane są przy zapobieganiu i leczeniu takich schorzeń jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Dodając do swojego menu olej z awokado w naturalny sposób dostarczamy organizmowi te cenne związki.

Wspomaga pamięć

Olej z awokado zawiera także dużą dawkę lecytyny. Związek ten ułatwia koncentrację i zapamiętywanie. Dodatkowo olej z awokado opóźnia proces starzenia i dobrze wpływa na działanie układu nerwowego.

W kosmetyce

W oleju z awokado znajdziemy również moc witamin i mikroelementów, które dobrze wpływają na skórę. Można tam spotkać np. witaminy A, C, E, PP i K oraz magnez i potas. Wszystkie te składniki wspomagają nawilżanie skóry i odbudowę zewnętrznej warstwy lipidowej. Ponadto olej z awokado chroni przed promieniowaniem UVA i UVB. Te wszystkie zalety warto wykorzystać. Zaleca się korzystanie z olejku tak jak z serum.

Sposób na kurze łapki

Zawarte w oleju z awokado witaminy A, E i C mają działanie odmładzające. Jeśli to tylko możliwe warto z tego skorzystać. Jednym ze skutecznych zabiegów jest zwiększenie elastyczności skóry wokół oczu. Wystarczy do kremu pod oczy dodać dwie krople oleju i używać go jak zawsze. Niewielki dodatek oleju wzmocni też działanie kremu na dzień.

Jak przyjmować olej z awokado?

Olej z awokado można stosować jak serum, smarując nim twarz. Jest to jeden z tzw. suchych olejów, który szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy.  Ponadto można go także stosować jako dodatek do potraw. Tłoczony na zimno olej ma delikatnie orzechowy smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek czy past. Znane i cenione są też smakowe odmiany tego oleju. Można dostać np. olej z awokado z dodatkiem chili, czosnku czy limonki.

 

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie