Składniki:
słodkie ziemniaki (ilość uzależniona od wielkości batatów i ilości nadzienia)
250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
za 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
awokado
1/2 limonki
60 g startego sera (mozzarella i cheddar)
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
2 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka soli
55 g czerwonej fasoli
30 g świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Przekrój bataty na pół i wsuń do piekarnika na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę, czosnek, kurczaka i wszystkie przyprawy. Smaż składniki na dużym ogniu, ale krótko.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę.
- Zawartość patelni skrop sokiem z limonki.
- Wydrąż miąższ z upieczonych ziemniaków, wymieszaj z przygotowanym na patelni farszem i napełnij te łódeczki. Górę posyp startym na tarce serem.
- Następnie włóż bataty do piekarnika na kolejne 5 minut, do roztopienia sera.
- Upieczone ziemniaki posyp drobno posiekanym awokado i świeżą kolendrą.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com