Jakie pierogi postawić na wigilijnym stole?

Kuchnia Czwartek, 22 grudnia 2016
Oceń:
4 / 21 głosów
Jakie pierogi postawić na wigilijnym stole?

Twoja rodzina uwielbia pierogi i nie wyobraża sobie, żeby mogło ich zabraknąć na wigilijnym stole? W takim razie nie możesz ich zawieść! Poznaj dwa przepisy na słodkie pierogi z makiem oraz wytrawne z farszem z ziemniaków.

Pierogi z makiem

Składniki na ciasto:

½ kg mąki pszennej

płaska łyżka soli

szklanka letniej wody

Składniki na nadzienie:

1 szklanka maku

2 szklanki mleka

3 łyżki skórki pomarańczowej

100 ml miodu naturalnego

wanilia do smaku

100 g rodzynek.

Przygotowanie:

Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy. Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut. Zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Tak przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.

Pierogi z ziemniakami

Składniki na ciasto:

½ kg mąki pszennej

żółtko jaja kurzego

olej słonecznikowy

sól

szklanka letniej wody

Składniki na farsz:

2 kg ziemniaków

2 średniej wielkości cebule

pieprz

sól

świeża pietruszka/bazylia.

Przygotowanie:

Musimy podsmażyć cebulkę na oleju i dodać do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażyć na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody. Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com