Jakie pierogi postawić na wigilijnym stole?

Jakie pierogi postawić na wigilijnym stole?

Twoja rodzina uwielbia pierogi i nie wyobraża sobie, żeby mogło ich zabraknąć na wigilijnym stole? W takim razie nie możesz ich zawieść! Poznaj dwa przepisy na słodkie pierogi z makiem oraz wytrawne z farszem z ziemniaków.
Pierogi z makiem Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej płaska łyżka soli szklanka letniej wody Składniki na nadzienie: 1 szklanka maku 2 szklanki mleka 3 łyżki skórki pomarańczowej 100 ml miodu naturalnego wanilia do smaku 100 g rodzynek. Przygotowanie: Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy. Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut. Zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Tak przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia. Pierogi z ziemniakami Składniki na ciasto: ½ kg mąki pszennej żółtko jaja kurzego olej słonecznikowy sól szklanka letniej wody Składniki na farsz: 2 kg ziemniaków 2 średniej wielkości cebule pieprz sól świeża pietruszka/bazylia. Przygotowanie: Musimy podsmażyć cebulkę na oleju i dodać do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażyć na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody. Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł