Makaron po chińsku
Składniki
Marynata:
3 łyżki stołowe ulubionego oleju
starty korzeń imbiru
80 ml sosu sojowego
Pozostałe:
30 dag piersi z kaczki lub kurczaka
10 dag małych pomidorków
papryczka chilli
8 - 10 krewetek
20 dag brokuła
2 średniej wielkości jajka
15 dag przełamanych na pół orzechów - np. nerkowca
Przygotowanie:
Pierś z kaczki należy pokroić i zanurzyć w przygotowanej wcześniej marynacie. W międzyczasie przygotuj makaron. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż krewetki oraz kaczkę. Pamiętaj, żeby każdy produkt smażyć oddzielnie. Po przygotowaniu kaczki i krewetek, na podsmaż na patelni orzechy, pokrojony czosnek i cebulę oraz posiekaną papryczkę chilli. Po kilku minutach wbij do całości jajka, dodaj pomidorki, brokuły, kaczkę, krewetki i ugotowany wcześniej makaron.
Makaron z kurczakiem i mango
Składniki:
50 dag makaronu
30 dag jogurtu naturalnego
średniej wielkości cebulka czerwona
podwójny filet z piersi kurczaka
świeże mango
mała garstka startego świeżego imbiru
czerwona papryka
3 ząbki czosnku
oliwa
pieprz, sól, sok z cytryny
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować i przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com