Składniki:
2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
cebula
ząbek czosnku
biała część pora
1.5 litra bulionu
łyżka prawdziwego masła
gałązka suchego cząbru
łyżeczka przyprawy warzywnej
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki zimnego mleka
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę, białą część pora i czosnek zasmażamy na maśle, często mieszając. Gdy się zeszklą, zalewamy 2 szklankami rosołu. Dodajemy fasolkę, cząber i gotujemy do miękkości przez około 10 minut. Odrzucamy cząber, fasolkę przecieramy przez sito, łączymy z pozostałym rosołem, dodajemy rozprowadzoną w zimnym mleku mąkę, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę z lekko spienioną śmietaną. Podajemy gorącą, na przykład z dodatkiem grzanek z pszennego chleba i posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z selera
Składniki:
duży seler
1 litr bulionu
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnego mleka
żółtko
3 łyżki śmietany
6 łyżek tartego sera żółtego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Obrany i pokrojony w cienkie krążki seler zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu i gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut. Wody powinno być tyle, aby seler był przykryty na wysokość centymetra. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy jeszcze raz, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy serem.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com