3 przepisy na posiłki z kaszą jaglaną w roli głównej

3 przepisy na posiłki z kaszą jaglaną w roli głównej

Kasza jaglana, nie dość że jest smaczna, to także bardzo zdrowa! Jeśli chcesz wprowadzić ja na stałe do swojej diety, poznaj 3 przepisy, dzięki którym pokochasz ten rodzaj kaszy!
Pulpeciki z kaszy jaglanej Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 50 dag mielonego mięsa z indyka 1/2 szklanki rodzynek 1 surowe jajko 1 łyżeczka masła pęczek natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz sos: 3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę siekamy drobno, rodzynki kroimy na malutkie kawałki. Mieszamy mięso mielone z kaszą, natką, jajkiem i rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego pulpety. Każdy z nich powinien gotować się około 3 minut. Po ugotowaniu wszystkich, z bulionu robimy sos. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ponownie wkładamy do garnka pulpety na około 3 minuty. Kotlety z kaszy jaglanej Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1/2 szklanki kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki drobno posiekanej 2 łyżki prażonego lnu 1 łyżka miękkiego masła sól świeżo zmielony czarny pieprz do panierowania i smażenia: 6 łyżek tartej bułki 8 łyżek oleju 1 łyżka masła Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody i gotujemy do wrzenia. Następnie dodajemy kaszę przez 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Jajka siekamy drobno i przekładamy je do miski. Do jajek dodajemy masło, kaszę, surowe jajo, prażony len i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i z tak utworzonej masy formujemy kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej. Kotleciki należy smażyć na oleju oraz maśle do momentu, aż będą złote. Pasztet z kaszy jaglanej Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 25 dag suchej ciecierzycy 1 surowe jajko 3 łyżki oleju 1/2 szklanki migdałów bez skórki 1/2 szklanki rodzynek pęczek natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, rodzynki z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł