3 przepisy na posiłki z kaszą jaglaną w roli głównej
Udostępnij Google News
Kuchnia

3 przepisy na posiłki z kaszą jaglaną w roli głównej

Kasza jaglana, nie dość że jest smaczna, to także bardzo zdrowa! Jeśli chcesz wprowadzić ja na stałe do swojej diety, poznaj 3 przepisy, dzięki którym pokochasz ten rodzaj kaszy!

Pulpeciki z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

50 dag mielonego mięsa z indyka

1/2 szklanki rodzynek

1 surowe jajko

1 łyżeczka masła

pęczek natki pietruszki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

sos:

3 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego

2 czubate łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę siekamy drobno, rodzynki kroimy na malutkie kawałki. Mieszamy mięso mielone z kaszą, natką, jajkiem i rodzynkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego pulpety. Każdy z nich powinien gotować się około 3 minut. Po ugotowaniu wszystkich, z bulionu robimy sos. Dodajemy do niego przecier pomidorowy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ponownie wkładamy do garnka pulpety na około 3 minuty.

Kotlety z kaszy jaglanej

Składniki:

8 jajek ugotowanych na twardo

1 surowe jajko

1/2 szklanki kaszy jaglanej

pęczek natki pietruszki drobno posiekanej

2 łyżki prażonego lnu

1 łyżka miękkiego masła

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

do panierowania i smażenia:

6 łyżek tartej bułki

8 łyżek oleju

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1 i 1/4 szklanki wody i gotujemy do wrzenia. Następnie dodajemy kaszę przez 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Jajka siekamy drobno i przekładamy je do miski. Do jajek dodajemy masło, kaszę, surowe jajo, prażony len i natkę pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i z tak utworzonej masy formujemy kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej. Kotleciki należy smażyć na oleju oraz maśle do momentu, aż będą złote.

Pasztet z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

25 dag suchej ciecierzycy

1 surowe jajko

3 łyżki oleju

1/2 szklanki migdałów bez skórki

1/2 szklanki rodzynek

pęczek natki pietruszki

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, rodzynki z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie