5 pomysły na sylwestrowe przekąski

Kuchnia Środa, 25 grudnia 2013
Oceń:
4 / 8 głosów
5 pomysły na sylwestrowe przekąski

Sylwester to dzień wyjątkowy – jedyny w roku. Wtedy wszyscy świętujemy i świetnie się bawimy. Stanowi dla nas symbol zakończenia jednego rozdziału i wejścia w kolejny.

Noc z 31 grudnia na 1 stycznia wiąże się z noworocznymi postanowieniami i świadomością większych możliwości, nowego startu. Niestety często bywa tak, że nie dotrzymujemy noworocznych postanowień, mimo to uwielbiamy ten dzień i wspaniałą zabawę z nim związaną. Wiele osób nigdzie nie wychodzi i wspólnie ze znajomymi organizuje sylwestra w domu.

Przygotowaliśmy dla was kulinarne propozycje dzięki którym dzień ten oprócz świetnej zabawy zapamiętacie dzięki pysznym przekąskom.

1. Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Włączamy piekarnik aby nagrzał się do 200 stopni. 2 rolki gotowego ciasta francuskiego rozkładamy na blacie. Przygotowane ciasto smarujemy jajkiem, następnie kroimy na paski o wielkości 3cm/15cm, każdy z nich posypujemy startym serem żółtym na środku, tak aby pozostały około 0,5 cm marginesy. Zwijamy w długie paluchy zwijając ciasto w połowie jego wysokości. Układamy paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Mogą być podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetne z różnego rodzaju sosami.

2. Roladki z boczkiem i cukinią

2 cukinie kroimy wzdłuż na 6 plastrów. Przygotowujemy 6 plastrów wędzonego boczku, z których każdy rozcinamy wzdłuż na połowę. Plasterki cukinii na minutę umieszczamy we wrzątku, po czym wyjmujemy odsączamy i studzimy. Przygotowujemy 20 gram mozzarelli. Na każdy z plastrów boczku kładziemy plaster cukinii a na nim kawałek mozzarelli, obsypujemy go tymiankiem, pieprzem oraz orzeszkami Pini. Każdą z roladek zwijamy spinamy wykałaczkami i smażymy na oleju bądź oliwie na złoty kolor. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno.

3. Roladki z łososiem

10 dag kremowego twarożku mieszamy z połową pęczka posiekanego koperku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy dwa cienkie naleśniki, każdy z nich dokładnie i równo smarujemy pastą z twarogu, następnie przykrywamy płatami łososia. Powoli i bardzo ostrożnie zwijamy obie przygotowane roladki. Kroimy co mniej więcej 3 centymetry, każdą z gotowych małych roladek spinamy wykałaczką. Jako dekorację układamy źdźbła koperku.

4. Babeczki wypełnione musem z fety

Przygotowujemy 10 sztuk gotowych, kruchych babeczek. 15 dag sera feta dokładnie ugniatamy za pomocą widelca, do tego dodajemy 6 drobno pokrojonych suszonych pomidorów marynowanych w oliwie oraz 1 dokładnie posiekany ząbek czosnku. Następnie dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki 15 czarnych oliwek oraz drobno posiekane pół pęczka natki pietruszki. Doprawiamy do smaku za pomocą świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Tak przygotowaną pastą nadziewamy przygotowane kruche babeczki. Jako ozdoby używamy poprzekrawanymi na połowę pomidorkami koktajlowymi oraz listkami świeżej bazylii.

5. Serowe ciągnące się paluszki

40 dag żółtego sera mozzarella kroimy w słupeczki o grubości 3 centymetrów. 1 jajko delikatnie ubijamy na talerzyku. Na osobnym talerzyku wysypujemy mąkę (4 łyżki), a na trzeci talerzyk bułkę tartą (3/4 szklanki). Słupki sera panierujemy w pierwszej kolejności w mące, następnie maczamy w jajku a na koniec w bułce tartej. Od razu po zapanierowaniu kładziemy na gorący tłuszczy i smażymy na wolnym ogniu obracając co jakiś czas, aby uzyskać jednolicie rumiany kolor na całych paluszkach.

Na talerzu układamy papierowe ręczniki, paluszki zdejmujemy z patelni na te ręczniki w celu odsączenia nadmiernej ilości tłuszczu. Świetnie smakują podawane z konfiturą oraz bagietką (moja rada – wybierz żurawinę w słoiku, świetnie komponuje się z serem ).

Marta