Spaghetti na 3 sposoby

Kuchnia Wtorek, 24 grudnia 2013
Oceń:
5 / 59 głosów
Spaghetti na 3 sposoby

Spaghetti to danie kojarzące się nam z kuchnią włoską. Dania pochodzące z kraju ”wielkiego buta” są zdrowe, sycące i niesamowicie smaczne. Włosi w swoich kuchniach stosują się do zasad diety śródziemnomorskiej, która uznawana jest przez lekarzy i dietetyków za jedną z najzdrowszych i najlepiej zrównoważonych diet.

Spaghetti to danie niezwykle charakterystyczne – długie, ciągnące się nitki makaronu z ulubionym sosem, bo nie musi być on koniecznie pomidorowy. Jeśli lubicie dania z makaronem koniecznie wykorzystajcie przedstawione poniżej przepisy na spaghetti.

1. Spaghetti carbonara

Na patelni okraszonej oliwą z oliwek podsmażony garść pokrojonego w cienkie paseczki boczku (można dodać odrobinę cebuli). Gdy boczek się ładnie wytopi zalewamy go 30% śmietanką, dodajemy garść tartego sera (najlepiej typu parmezan), sporą ilość posiekanej zielonej pietruszki oraz sól i pieprz do smaku ( z solą należy uważać ponieważ zdarza się, że boczek, który kupimy jest bardzo słony), jako ostatni składnik dodajemy żółtko jaja (jeśli przygotowujemy większą ilość można dodać 2 lub 3 żółtka).

Energicznie mieszamy aby żółtko rozeszło się po całości a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gdy sos na patelni stanie się gęsty możemy mieszać go z ugotowanym makaronem.

2. Spaghetii z suszonymi pomidorami

Niewielki słoiczek suszonych pomidorów (kroimy je w paseczki, i wrzucamy na patelnie, dobrze jest dodać odrobinkę zalewy, to ładniej się podsmażą), do tego dorzucamy niewielką pokrojoną wedle uznania czerwoną cebulę. Smażymy aż cebula zyska ładny kolor. Następnie zalewamy śmietanką 30%, dodajemy tartego sera typu parmezan, soli oraz pieprzu. Smażymy i mieszamy do momentu aż sos stanie się gęsty, następnie możemy wymieszać go z ugotowanym makaronem. Pięknie wygląda i smakuje podawane z rukolą, ostrymi papryczkami, pomidorkami koktajlowymi a także posypane tartym parmezanem.

3. Spaghetti ze szpinakiem i łososiem

Filet surowego łososia myjemy smarujemy pieprzem cytrynowym i solą, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wyciskamy sok z połówki cytryny i połówki pomarańczy i zalewamy nim rybę, pozostałe połówki cytrusów kroimy w plasterki i układamy na rybie, na koniec posypujemy ją posiekanym koperkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20- 25 minut.

W między czasie przygotowujemy szpinak. Mrożony szpinak wrzucamy do garnka, na dno wlewamy około 2 łyżek wody, Gdy szpinak się rozpuści, dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku i dokładnie mieszamy, dodajemy 1-2 serki topione (te najzwyklejsze w sreberkach, bez dodatków), jak ser połączy się ze szpinakiem wbijamy 1 jajko szybko mieszając aby ładnie się połączyło, na koniec dodajemy 1 łyżkę śmietany gęstej 18%. Szpinak zalewamy 30% śmietanką, dodajemy soli i pieprzu, gdy śmietanka się zredukuje i sos stanie się gęsty wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

Makaron z sosem wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy kawałki łososia, którego posypujemy wędzonym serem i koperkiem. Podawać z kawałkiem cytryny.

Marta