Przepisy na aromatyczne ciasto i tort orzechowy
Ciasto orzechowe z galaretką
Reklama
Składniki:
Na ciasto:
200 g zmielonych ulubionych orzechów
8 białek z kurzych jaj
4 żółtka z kurzych jaj
100 g wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek
4 łyżki mąki pszennej
Na masę:
5 żółtek z kurzych jaj
2 budynie waniliowe bez cukru
sok z 1 puszki brzoskwiń
300 g prawdziwego masła
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
Do przekładania i dekoracji:
¼ szklanki spirytusu
2 paczki delicji pomarańczowych
¼ szklanki mocnej, zimnej kawy
brzoskwinie z puszki
2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką.
Tort orzechowy z czekoladą
Składniki:
5 jajek
2 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
3/4 szklanki cukru pudru
sok z całej cytryny
2 kopiaste łyżki bułki tartej
tłuszcz do wysmarowania formy
2 tabliczki twardej, gorzkiej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki
połówki orzechów lub kandyzowane owoce do przybrania
Przygotowanie:
Orzechy mieszamy z bułką tartą.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki i na wierzch sypiemy przygotowane orzechy. Składniki ponownie delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wierzch delikatnie się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w tortownicy, wyjmujemy na deskę, całkowicie wychładzamy. Zimne ciasto układamy na aluminiowej folii, zalewamy roztopioną wraz ze śmietaną czekoladą. Przybieramy połówkami orzechów lub owocami.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zwiększyć przyswajalność orzechów? Wszystko o namaczaniu!
Namaczanie orzechów to nie tylko prosta czynność, ale także kluczowy krok w przygotowaniu zdrowych i smacznych przekąsek. Czy wiecie, że namaczanie orzechów ma wiele korzyści dla naszego organizmu?
Orzech włoski - właściwości, które Cię zaskoczą
Orzechy włoskie są nie tylko pysznym dodatkiem do wielu potraw, ale także pełne wartości odżywczych i korzystnych dla zdrowia substancji. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i jakie mają one właściwości prozdrowotne.
Czy wiesz, jak wykorzystać skorupki orzechów włoskich? Praktyczne porady
Skorupki orzechów włoskich są często bagatelizowane i wyrzucane jako odpad, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że mają one wiele ciekawych zastosowań. Dowiedz się o fascynujących faktach dotyczących skorupek orzechów włoskich oraz jak możesz je wykorzystać w praktyce.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl