Przepisy na aromatyczne ciasto i tort orzechowy

Przepisy na aromatyczne ciasto i tort orzechowy

Ciasto orzechowe z galaretką
Reklama
Składniki: Na ciasto: 200 g zmielonych ulubionych orzechów 8 białek z kurzych jaj 4 żółtka z kurzych jaj 100 g wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej Na masę: 5 żółtek z kurzych jaj 2 budynie waniliowe bez cukru sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g prawdziwego masła 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki pszennej Do przekładania i dekoracji: ¼ szklanki spirytusu 2 paczki delicji pomarańczowych ¼ szklanki mocnej, zimnej kawy brzoskwinie z puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Reklama
Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką. Tort orzechowy z czekoladą Składniki: 5 jajek 2 i 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 3/4 szklanki cukru pudru sok z całej cytryny 2 kopiaste łyżki bułki tartej tłuszcz do wysmarowania formy 2 tabliczki twardej, gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki połówki orzechów lub kandyzowane owoce do przybrania Przygotowanie: Orzechy mieszamy z bułką tartą.
Reklama
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki i na wierzch sypiemy przygotowane orzechy. Składniki ponownie delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Ciasto jest upieczone, kiedy wierzch delikatnie się zarumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w tortownicy, wyjmujemy na deskę, całkowicie wychładzamy. Zimne ciasto układamy na aluminiowej folii, zalewamy roztopioną wraz ze śmietaną czekoladą. Przybieramy połówkami orzechów lub owocami. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama