Pomysł na słodko-słony deser
Poznaj jeden z przepisów na deser, który pokochają dosłownie wszyscy! Jeśli uwielbiasz przygotowywać lub jeść różnego rodzaju słodkości, postaw na czekoladową tartę ze słonym karmelem!
Reklama
Składniki
Spód ciasta:
- 160 g mąki
- 30 g zmielonych migdałów
- 30 g kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 110g prawdziwego masła
- 1 jajko kurze
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g cukru
- 100 ml wody
- 240 ml śmietany kremówki
- 70 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 120 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- szczypta grubej soli morskiej
- Należy wymieszać mąkę, migdały, kakao w proszku, sól i cukier. Następnie dodać masło, jajko, ekstrakt waniliowy i dwie łyżki lodowatej wody. Ugniatamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto owijamy folią spożywczą i przetrzymujemy w lodówce przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch przykrywamy folią, po czym wałkujemy do momentu, kiedy ciasto będzie miało maksymalnie pół centymetra grubości. Układamy w formie do pieczenia tarty i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Przykrywamy całość papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy.
- W międzyczasie podgrzewamy cukier i wodę w garnku, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy 120 mililitrów śmietany, masło, sól i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę karmelową wlewamy na wystygnięty spód ciasta i pozostawiamy na około 3 godziny do zastygnięcia.
- Po upływie 3 godzin doprowadzamy pozostałe 120 mililitrów śmietanki do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy czekoladę na zastygnięty już karmel i ponownie czekamy na zastygnięcie. Na koniec posypujemy wierzch ciasta szczyptą soli gruboziarnistej.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl