Przepis na wyrazistą zupę meksykańską i pikantny gulasz węgierski

Kuchnia Poniedziałek, 13 marca 2017
Oceń:
4 / 14 głosów
Przepis na wyrazistą zupę meksykańską i pikantny gulasz węgierski

Mamy coś dla miłośników pikantnych smaków! Poniżej znajdziecie przepisy na wyrazistą zupę meksykańską oraz na równie wyrazisty i pyszny gulasz węgierski. Przygotujcie te propozycje i pozwólcie swoim podniebieniom rozkoszować się smakiem!
Przepis na zupę

Składniki:

1/2 kg mielonej wołowiny

2 puszki czerwonej fasoli

4 duże cebule

puszka pomidorów w zalewie (500 g)

1/2 butelki ketchupu pikantnego

4 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oliwy

1 kostka rosołu wołowego

1 płaska łyżeczka chilli

pieprz

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy.
Przepis na gulasz
Składniki:

2 filety z piersi kurczaka

2 cebule średniej wielkości

2 płaskie łyżki stołowe prawdziwego masła

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

szczypta pieprzu cayenne

4 duże pomidory

łyżka stołowa ketchupu pikantnego

1/2 puszki kukurydzy konserwowej

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, oprawiamy i kroimy na niewielkie kawałki, po czym doprawiamy słodką i ostrą papryką, a także pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy do zeszklenia pokrojoną wcześniej cebulkę i przekładamy do garnka. Następnie na patelni umieszczamy pokrojone mięso kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Gdy kurczak będzie wystarczająco zarumieniony, przekładamy go do garnka z cebulą. Zalewamy 500 ml wody, mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki. Do przygotowanego mięsa i cebulki dodajemy obrane ze skórki, posiekane pomidory, kukurydzę i ketchup. Mieszamy całość nie zdejmując z ognia i doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia po upływie 5 minut i gotowe!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com