Przepis na wyrazistą zupę meksykańską i pikantny gulasz węgierski

Przepis na wyrazistą zupę meksykańską i pikantny gulasz węgierski

Mamy coś dla miłośników pikantnych smaków! Poniżej znajdziecie przepisy na wyrazistą zupę meksykańską oraz na równie wyrazisty i pyszny gulasz węgierski. Przygotujcie te propozycje i pozwólcie swoim podniebieniom rozkoszować się smakiem!
Reklama
Przepis na zupę Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny 2 puszki czerwonej fasoli 4 duże cebule puszka pomidorów w zalewie (500 g) 1/2 butelki ketchupu pikantnego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 1 kostka rosołu wołowego 1 płaska łyżeczka chilli pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy na pół talarki, a pomidory rozdrabniamy. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy mieloną wołowinę i smażymy mieszając. Następnie przygotowujemy z 1/2 litra wody i kostki wołowej rosół. Zalewamy nim mięso oraz dodajemy pomidory z zalewą, ketchup, przyprawy i koncentrat. Całość zostawiamy na wolnym ogniu około 15 minut. Później dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilkę gotujemy. Przepis na gulasz Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 cebule średniej wielkości 2 płaskie łyżki stołowe prawdziwego masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 duże pomidory łyżka stołowa ketchupu pikantnego 1/2 puszki kukurydzy konserwowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oprawiamy i kroimy na niewielkie kawałki, po czym doprawiamy słodką i ostrą papryką, a także pieprzem i solą.
Reklama
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy do zeszklenia pokrojoną wcześniej cebulkę i przekładamy do garnka. Następnie na patelni umieszczamy pokrojone mięso kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Gdy kurczak będzie wystarczająco zarumieniony, przekładamy go do garnka z cebulą. Zalewamy 500 ml wody, mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki. Do przygotowanego mięsa i cebulki dodajemy obrane ze skórki, posiekane pomidory, kukurydzę i ketchup. Mieszamy całość nie zdejmując z ognia i doprawiamy pieprzem i solą. Zdejmujemy z ognia po upływie 5 minut i gotowe! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama