Pomysły na domowe sosy do potraw

Kuchnia Wtorek, 14 marca 2017
Oceń:
4 / 31 głosów
Pomysły na domowe sosy do potraw

Sos wiosenny
Składniki:
szklanka majonezu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
6 posiekanych grzybków marynowanych
posiekany ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
posiekany koperek
posiekany szczypior
utarte 4 główki rzodkiewki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Majonez łączymy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone składniki sosu, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Sos chrzanowy z winem

Składniki:
duży korzeń chrzanu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki słodkiej kremowej śmietanki
łyżka soku wiśniowego
łyżka soku z czerwonych porzeczek
łyżka łagodnej musztardy
łyżeczka cukru pudru
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Utarty na tarce z drobnymi oczkami chrzan umieszczamy na sitku, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do odsączenia. Kiedy chrzan ostygnie, przekładamy go do naczynia i dodajemy wino, śmietankę, soki, musztardę, sok z cytryny, cukier puder i sól. Wszystkie składniki mieszamy w sposób dynamiczny, aż uzyskamy gładką konsystencję.

Sos tatarski
Składniki:
szklanka majonezu
1/2 szklanki śmietany
łyżka drobno posiekanych grzybków marynowanych
2 średniej wielkości ogórki konserwowe
świeży ogórek
średnia cebulka
łyżka musztardy
łyżeczka cukru pudru
kawałek ostrej marynowanej papryczki
sól
pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie:
Cebulkę siekamy bardzo dobro, po czym parzymy wrzątkiem. Po odsączeniu wody, przekładamy ją do naczynia. Następnie drobno siekamy ogórki. Śmietanę mieszamy z majonezem i dodajemy wszystkie posiekane składniki. Doprawiamy musztardą, cukrem pudrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną papryczką. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com