Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400g mięsa mielonego
- 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1 porcja ciasta na pizzę
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 200g startego sera
Przygotowanie:
- Należy rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę oraz mięso mielone.
- Następnie dodać kminek, paprykę, pieprz Cayenne oraz sól i smażyć dalej.
- Później trzeba rozwałkować ciasto i naciąć je po obu stronach, co około dwa centymetry, tak, aby utworzyć po bokach paski. Środek zostawiamy nienacięty (zostawiamy około 10 centymetrów nienaciętego środka).
- Następnie należy wyłożyć równomiernie mięso na niepociętej części ciasta. Później trzeba położyć na mięsie pokrojone w kostkę pomidory i 150 g startego sera.
- Nacięte po bokach ciasto składamy do środka. Naprzemiennie i ukośnie – raz paseczek z jednej strony, raz z drugiej. Efektem jest wzór plecionki.
- Później należy posypać całość pozostałością startego sera i piec nasze danie w piecu w temperaturze 190 ° C przez 25 minut.
Smacznego!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com