Składniki:
- 30 dkg kapusty kiszonej,
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 4 pęta surowej białej kiełbasy
- 12 plastrów wędzonego boczku grubości 3 mm
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 4 jaja kurze
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Trzemy marchew na tarce i wrzucamy ją do garnka. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do marchewki. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól i gotujemy całość przez 10 minut. W międzyczasie kroimy cebulkę i szklimy ją na patelni, a ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy żaroodporne naczynie i lekko smarujemy tłuszczem. Na samym dole układamy kapustę z marchewką, następnie pokrojone w plastry ziemniaki, zeszkloną cebulkę i na samym wierzchu kiełbaskę owinięta w plasterki boczku. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około godzinę. Pamiętajmy, żeby w 45 minucie pieczenia wyjąć naczynie z piekarnika i wbić na wierzch surowe jaja kurze. Następnie wkładamy całość na kolejne 15 minut do piekarnika.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com