Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbaskę po wiejsku
Udostępnij Google News
Kuchnia

Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbaskę po wiejsku

Biała kiełbasa to w wielu domach nieodłączny element Wielkanocy. Święcimy ją w koszyczku czy też dodajemy do wielkanocnego barszczu. Zerknij na poniższy przepis i dowiedz się, jak podać białą kiełbasę jako danie główne!

Składniki:

- 30 dkg kapusty kiszonej,

- 1 marchewka

- 1 cebula

- 1 łyżka oleju

- 4 pęta surowej białej kiełbasy

- 12 plastrów wędzonego boczku grubości 3 mm

- 6 ziemniaków średniej wielkości

- 4 jaja kurze

- 2 liście laurowe

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- 5 ziarenek pieprzu

- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Trzemy marchew na tarce i wrzucamy ją do garnka. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do marchewki. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól i gotujemy całość przez 10 minut. W międzyczasie kroimy cebulkę i szklimy ją na patelni, a ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy żaroodporne naczynie i lekko smarujemy tłuszczem. Na samym dole układamy kapustę z marchewką, następnie pokrojone w plastry ziemniaki, zeszkloną cebulkę i na samym wierzchu kiełbaskę owinięta w plasterki boczku. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około godzinę. Pamiętajmy, żeby w 45 minucie pieczenia wyjąć naczynie z piekarnika i wbić na wierzch surowe jaja kurze. Następnie wkładamy całość na kolejne 15 minut do piekarnika.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie