Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną

Kuchnia Sobota, 1 kwietnia 2017
Oceń:
4 / 11 głosów
Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną

Jeśli lubisz odkrywać nowe ciekawe smaki, koniecznie wypróbuj poniższy przepis! Gwarantujemy, że Twoje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane.

Pasztet z kurczaka z żurawiną

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

30 dag tłustego wędzonego boczku

20 dag wątróbek drobiowych

2 cebule

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

4 szklanki bulionu

10 dag suszonej żurawiny

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Należy obrać cebulkę i pokroić na ćwiartki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba umyć wątróbkę oraz udka i pokroić boczek na mniejsze kawałeczki. Udka zalać bulionem, dodać warzywa, liście laurowe, boczek, pieprz oraz ziele angielskie. Trzymać na ogniu do ugotowania mięsa. Następnie wyjąć udka i włożyć do garnka wątróbkę, którą należy gotować około 5 minut. Po tych pięciu minutach trzeba wyjąć z bulionu warzywa, wątróbkę o boczek. Odstawić wszystko do ostygnięcia. Następnie bierzemy ostudzone składniki i mielimy za pomocą maszynki. Dolać do masy bulionu, do uzyskania mokrej masy. Dodać także pieprz, sól, żurawinę i wymieszać. Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej nasz pasztet. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.

Źródło zdjęcia: www.fotolia.com