Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną
Jeśli lubisz odkrywać nowe ciekawe smaki, koniecznie wypróbuj poniższy przepis! Gwarantujemy, że Twoje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane.
Reklama
Pasztet z kurczaka z żurawiną
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag tłustego wędzonego boczku
20 dag wątróbek drobiowych
2 cebule
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
4 szklanki bulionu
10 dag suszonej żurawiny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Należy obrać cebulkę i pokroić na ćwiartki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba umyć wątróbkę oraz udka i pokroić boczek na mniejsze kawałeczki. Udka zalać bulionem, dodać warzywa, liście laurowe, boczek, pieprz oraz ziele angielskie. Trzymać na ogniu do ugotowania mięsa. Następnie wyjąć udka i włożyć do garnka wątróbkę, którą należy gotować około 5 minut. Po tych pięciu minutach trzeba wyjąć z bulionu warzywa, wątróbkę o boczek. Odstawić wszystko do ostygnięcia. Następnie bierzemy ostudzone składniki i mielimy za pomocą maszynki. Dolać do masy bulionu, do uzyskania mokrej masy. Dodać także pieprz, sól, żurawinę i wymieszać. Przygotowaną formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej nasz pasztet. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 70 minut.
Źródło zdjęcia: www.fotolia.com
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Sałatka z kaszą bulgur – przepis na sałatkę z tuńczykiem lub z fetą
Sałatka z kaszą bulgur to świetny sposób na urozmaicenie menu imprezowych przekąsek, ale i również pomysł na szybki obiad. Dania z kaszy bulgur to przede wszystkim wysoka zawartość błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych i minerałów. Przepis na sałatkę z kaszy możesz modyfikować bez końca w zależności od tego, na co masz ochotę lub co znalazłaś w lodówce.
Zupa ogórkowa – przepis na zupę ogórkową z ryżem lub ziemniakami
Zupa ogórkowa to bezsprzecznie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przygotowywana na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego sprawdza się jako danie obiadowe w chłodne jesienne wieczory. Najczęściej spotykane sposoby podania to ogórkowa z ryżem lub z ziemniakami. Jednak w niektórych rejonach kraju serwuje się ją także z makaronem. Wyjaśniamy jak zrobić tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków.
Sałatka z selera naciowego – przepis na szybką sałatkę z selerem
Sałatka z selera naciowego to pyszne danie nie tylko dla osób, które dbają o sylwetkę. Sprawdzi się jako przekąska, przystawka lub dodatek do obiadu. Smaczny, zdrowy i przede wszystkim bardzo szybki przepis. Prościej się nie da!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl