Biała kiełbasa
Canva.com

Biała kiełbasa w chrupiącej kołderce. Pyszny przepis na Wielkanoc!

Klasyczna biała kiełbasa szybko może się znudzić, zwłaszcza młodszej części domowników. Dzisiejsza odsłona białej kiełbasy zaskoczyła nawet mnie, polecam każdemu przygotowanie tego prostego, a zarazem niecodziennego i niezwykle pysznego przepisu na białą kiełbasę w chrupiącej ziemniaczanej kołderce.
Reklama

Składniki na białą kiełbasę pod kołderką

  • pół kilograma parzonej białej kiełbasy dobrej jakości
  • kilogram ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • pełna łyżka masła
  • pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie białej kiełbasy w ziemniaczanej kołderce

  1. Kiełbasę pokrój w kawałki o długości około 6 centymetrów. Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu porządnie odparuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Odstaw ziemniaki do ostudzenia.
  2. W tym czasie oddziel do miseczki dwa żółtka od białek i rozpuść porcję masła w rondelku.
  3. Po wystudzeniu ziemniaków i masła wymieszaj wszystko wraz z żółtkami, szczyptą gałki muszkatołowej i solą.
  4. Powstałą masę zagnieć w ciasto i odstaw na moment, aby odpoczęło. W średnim garnku rozgrzej taką ilość oleju, aby można było wrzucić co najmniej dwie kiełbaski naraz.
  5. Każdą z kiełbas dokładnie otul ziemniaczanym ciastem i smaż na głębokim oleju aż do zarumienienia.
  6. Najlepiej smakują podane z czystym żurkiem. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama