Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? [PRZEPISY]

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? [PRZEPISY]

Kupując pieczywo próbujemy przewidzieć, jaka jego ilość będzie nam potrzebna. Jednak nie zawsze udaje się to wyliczyć, więc w naszych chlebakach zalega czerstwy chleb czy bułki, z którymi nie mamy co zrobić. Niestety coraz częściej spotykamy się z tym, że wyrzucamy je po prostu do kosza... Przejrzyj poniższe przepisy, a już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa! Okazuje się, że z jego pomocą można wyczarować naprawdę smaczne dania!
Aromatyczna zapiekanka Składniki: 6 kromek czerstwego chleba 250 ml mleka 15 dag sera żółtego 15 dag szynki 5 pieczarek średniej wielkości 4 jaja kurze średniej wielkości cebula sól, pieprz Przygotowanie: Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny. Knedle Składniki: 1/2 czerstwej bułki palucha 250 ml mleka 2 łyżki stołowe mąki 2 jaja kurze sól, pieprz Przygotowanie: Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł