Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? [PRZEPISY]
Kupując pieczywo próbujemy przewidzieć, jaka jego ilość będzie nam potrzebna. Jednak nie zawsze udaje się to wyliczyć, więc w naszych chlebakach zalega czerstwy chleb czy bułki, z którymi nie mamy co zrobić. Niestety coraz częściej spotykamy się z tym, że wyrzucamy je po prostu do kosza... Przejrzyj poniższe przepisy, a już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa! Okazuje się, że z jego pomocą można wyczarować naprawdę smaczne dania!
Reklama
Aromatyczna zapiekanka
Składniki:
6 kromek czerstwego chleba
250 ml mleka
15 dag sera żółtego
15 dag szynki
5 pieczarek średniej wielkości
4 jaja kurze średniej wielkości
cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.
Knedle
Składniki:
1/2 czerstwej bułki palucha
250 ml mleka
2 łyżki stołowe mąki
2 jaja kurze
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Jak przechowywać chleb?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś kupić świeży chleb, a następnego dnia zauważyć, że jest już czerstwy i nie nadaje się do spożycia? Przechowywanie chleba w odpowiedni sposób jest kluczowe, aby zachować jego świeżość i smak. W tym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma poradami, jak przechowywać chleb, aby dłużej cieszyć się jego doskonałym smakiem.
Chleb z ziołami - kulinarny hit!
Chleb z ziołami to wyjątkowo aromatyczne i smaczne pieczywo, które doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Jeśli szukasz przepisu na chlebek ziołowy, to trafiłeś we właściwe miejsce! Poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na chlebek ziołowy, który z pewnością zachwyci Twoich gości.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl