Przepis na pyszne ciasto migdałowe
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na pyszne ciasto migdałowe

Szukasz przepisu na ciasto, które zrobi wrażenie na każdym, kto się nim poczęstuje? W takim razie postaw na pyszne ciasto migdałowe! Gwarantujemy, że zaskoczy wszystkich swoim smakiem i aromatem.

Składniki:

Na ciasto:

200 g zmielonych migdałów

8 białek z kurzych jaj

4 żółtka z kurzych jaj

100 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g rodzynek

4 łyżki mąki pszennej

Na masę:

5 żółtek z kurzych jaj

2 budynie waniliowe bez cukru

sok z 1 puszki brzoskwiń

300 g prawdziwego masła

5 łyżek cukru

1 łyżka mąki pszennej

Do przekładania i dekoracji:

¼ szklanki spirytusu

2 paczki delicji pomarańczowych

¼ szklanki mocnej, zimnej kawy

ulubione owoce

2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć ulubione owoce i polać galaretką.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie