4 naturalne sposoby na zgagę

Zdrowie Środa, 26 kwietnia 2017
Oceń:
4 / 94 głosów
4 naturalne sposoby na zgagę

Tłuste jedzenie, złe nawyki żywieniowe, alkohol, nikotyna... To tylko kilka czynników, które wywołują zgagę. Zgaga objawia się przede wszystkim pieczeniem w przełyku i krtani. Jak ją pokonać za pomocą naturalnych sposobów? Sprawdź to już teraz!

Zioła - melisa i mięta

Zarówno mięta jak i melisa pomogą nam zwalczyć zgagę. Mięta pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych, a melisa pozwoli złagodzić dolegliwości związane ze zgagą. Jeżeli często odczuwasz pieczenie w przełyku, wprowadź melisę i miętę do swojej codziennej diety, co pomoże Ci zapobiec nawrotom dolegliwości. Pomoże Ci to także usprawnić proces trawienia pokarmów i wydzielania kwasów żołądkowych, co jest sprawą kluczową w przypadku niestrawności i zgagi!

Imbir

Imbir oczywiście ma właściwość rozgrzewającą, ale także okaże się pomocny przy zwalczaniu męczącej nas zgagi. Jeśli dopadło Cię pieczenie przełyku, weź do ust kawałek imbiru i potraktuj go jak landrynkę, a po chwili zauważysz różnicę.

Migdały

Jeżeli męczy Cię zgaga, spójrz przychylnie w kierunku migdałów. Co prawda są one kaloryczne, ale mają także wiele pozytywnych właściwości. Zgaga powinna ustąpić po zjedzeniu garstki migdałów.

Siemię lniane

Siemię lniane to kolejny produkt, po który należy sięgnąć, gdy poczujemy pieczenie w przełyku. Wystarczy, że zalejemy łyżkę stołową siemienia gorącą wodą i wypijemy napar po delikatnym ostygnięciu.

Źródło zdjęcia: www.fotolia.com