Jak zrobić domowy ajerkoniak?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak zrobić domowy ajerkoniak?

Ajerkoniak to pyszny likier jajeczny, który łatwo możesz zdobić w domu! Poznaj przepis.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki białego cukru
  • 300 ml mleka skondensowanego
  • 300 ml wódki

Przepis na domowy ajerkoniak:

Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, aż do całkowite rozpuszczenia. Podgrzej delikatnie mleko skondensowane, dodaj do niego masę jajeczną i również delikatnie podgrzej. Wszystko przelej przez sitko butelki. Ostudź. Dopiero do butelki dodaj wódkę u wymieszaj. Ajerkoniak będzie najlepszy po ok. tygodniowym "leżakowaniu".

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie