Canva
Obłędny likier jajeczny na Święta. Wszyscy zapominają o ważnym dodatku!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Chyba nie ma likieru, który bardziej kojarzyłby się z zimą i Gwiazdką. Jego smak ma w sobie coś magicznego. Jest słodki, a zarazem mocny i wyrazisty. Czy wiesz, jakie składniki są niezbędne do jego wykonania? Okazuje się, że często jest pomijany jeden dodatek.
Reklama
Likier jajeczny — o jakim dodatku nie można zapomnieć?
Koniecznie dodaj do tego likieru wanilię. To może być laska wanilii, ekstrat lub cukier wanilinowy.
Składniki na likier jajeczny
Canva
Likier jajeczny — dokładny przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę i włóż do niej jajka na 0,5 minuty, następnie przełóż je do zimniej wody, żeby wystygły.
- Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białek nie wyrzucaj!
- Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią z laski.
- Możesz używać miksera lub trzepaczki.
- Ubijaj żółtka z cukrem i dodaj do nich mleko, lej je powoli.
- Ostatni krok to powolne wlewanie i ubijanie spirytusu.
- Likier jest gotowy. Przelej go do czystych buteleczek.
Do czego można używać likieru jajecznego?
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast oraz deserów. Można pić go też samodzielnie i przegryzać na przykład czekoladą.
Jak wykorzystać białka z jajek, które zostają po likierze?
Białka idealnie sprawdzą przy pieczeniu ciast, na przykład pieguska bądź bezy.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Domowy ajerkoniak z przepisu babci Helenki. Jak go zrobić?
Już sam proces przygotowywania domowego trunku potrafi okazać się świetną zabawą i sprawić człowiekowi dużą przyjemność, a gdy okaże się, że efekty tej zabawy są naprawdę wyśmienite, bo trunek wyszedł wyborny, satysfakcja będzie jeszcze większa. Warty wypróbowania jest chociażby przepis na ajerkoniak.
Ajerkoniak - przepis babci wyjawiony!
Jeśli szukasz przepisu na pyszny ajerkoniak, którym zachwycisz swoich gości, to koniecznie wypróbuj przepis babci. Ten tradycyjny przepis na ajerkoniak jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli.
Babka z ajerkoniakiem. Przepis na adwokatową babkę Ewy Wachowicz
Babka z ajerkoniakiem, czyli likierem jajecznym, to wyjątkowo smaczne ciasto, które świetnie pasuje do “jajecznych” świąt wielkanocnych. Może z powodzeniem konkurować z babką marmurkową lub cytrynową. Jest wilgotna, bardzo aromatyczna i łatwa do przygotowania. Polecamy przepis na babkę z adwokatem, którą piecze Ewa Wachowicz.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl