Likier jajeczny naszykowany na Gwiazdkę.
Canva

Obłędny likier jajeczny na Święta. Wszyscy zapominają o ważnym dodatku!

Chyba nie ma likieru, który bardziej kojarzyłby się z zimą i Gwiazdką. Jego smak ma w sobie coś magicznego. Jest słodki, a zarazem mocny i wyrazisty. Czy wiesz, jakie składniki są niezbędne do jego wykonania? Okazuje się, że często jest pomijany jeden dodatek.
Reklama

Likier jajeczny — o jakim dodatku nie można zapomnieć?

Koniecznie dodaj do tego likieru wanilię. To może być laska wanilii, ekstrat lub cukier wanilinowy.

Składniki na likier jajeczny

  • 1 laska wanilii
  • 5 szklanek cukru
  • 500 ml spirytusu lub wódki
  • 20 jajek
  • 1 litr mleka 3,2%
Likier jajeczny w szklance, obok leżą laski cynamonu.
Canva

Likier jajeczny — dokładny przepis krok po kroku

  1. Zagotuj wodę i włóż do niej jajka na 0,5 minuty, następnie przełóż je do zimniej wody, żeby wystygły.
  2. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białek nie wyrzucaj!
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i wanilią z laski.
  4. Możesz używać miksera lub trzepaczki.
  5. Ubijaj żółtka z cukrem i dodaj do nich mleko, lej je powoli.
  6. Ostatni krok to powolne wlewanie i ubijanie spirytusu.
  7. Likier jest gotowy. Przelej go do czystych buteleczek.

Do czego można używać likieru jajecznego?

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast oraz deserów. Można pić go też samodzielnie i przegryzać na przykład czekoladą.

Jak wykorzystać białka z jajek, które zostają po likierze?

Białka idealnie sprawdzą przy pieczeniu ciast, na przykład pieguska bądź bezy.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama