Pomysł na obiad: makaron z sosem truskawkowym
Składniki:
200 g makaronu
100 g jogurtu naturalnego
cukier (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy)
500 g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i rozgniatamy. Następnie dodajemy do nich jogurt naturalny oraz cukier i mieszamy ze sobą wszystkie trzy składniki. W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie wykładamy makaron na talerz i polewamy naszym truskawkowym sosem. Można podawać z listkami mięty.
Pomysł na deser: truskawkowe babeczki
Składniki:
2 szklanki mąki
300 g truskawek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany (może być 12%)
1/2 szklanki cukru (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy)
2 - 3 jajka kurze
proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej około dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, wsypujemy do nich cukier, wlewamy olej oraz śmietanę. Następnie dodajemy truskawki i mieszamy ze sobą wszystkie składniki z dwóch naczyń, do momentu utworzenia gładkiej masy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com