Przepis na bezglutenową szarlotkę

Zdrowie Poniedziałek, 18 września 2017
Oceń:
4 / 28 głosów
Przepis na bezglutenową szarlotkę

Jesteś na diecie bezglutenowej, ale marzysz o słodkościach? A może po prostu masz ochotę na bezglutenowe ciasto. Sprawdź przepis na bezglutenową szarlotkę.

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • cynamon i cukier do posypania jabłek
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej białej
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g masła

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie mąki, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Dodaj do mąki masło i mleko. Zmiksuj.
  3. Obierz jabłka, pokrój na plasterki.
  4. Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia, posyp bezglutenową mąką.
  5. Formę wyłóż połową ciasta, połóż na ciasto jabłka, posyp cukrem i cynamonem.
  6. Posyp pozostałym ciastem.
  7. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

Źródło zdjęcia. Pixabay.com

Tagi: