Składniki:
- 2 kg jabłek
- cynamon i cukier do posypania jabłek
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej białej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 300 g masła
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie mąki, proszek do pieczenia i cukier.
- Dodaj do mąki masło i mleko. Zmiksuj.
- Obierz jabłka, pokrój na plasterki.
- Posmaruj tłuszczem formę do pieczenia, posyp bezglutenową mąką.
- Formę wyłóż połową ciasta, połóż na ciasto jabłka, posyp cukrem i cynamonem.
- Posyp pozostałym ciastem.
- Piecz 45 minut w 180 stopniach.
Źródło zdjęcia. Pixabay.com