Składniki:
- 60 dag malin
- szklanka cukru
- sok i skórka z cytryny
- galaretka malinowa
- szklanka kremowej śmietany
- świeże listki melisy
Przygotowanie:
Przebrane, wypłukane maliny przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy puszczą sok, dodajemy do nich szklankę wody oraz sok i skórkę z cytryny. Trzymamy przez 10 minut na średnim ogniu i od razu przecieramy przez gęste sito. Galaretkę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaną dodajemy do gorącego syropu. Mieszamy tak długo, aż całość się rozpuści. Porcje rozlewamy do pucharków, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami melisy.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com