Przepis na makaron z tuńczykiem i serem cheddar

Kuchnia Wtorek, 1 sierpnia 2017
Oceń:
4 / 26 głosów
Przepis na makaron z tuńczykiem i serem cheddar

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad i nie masz pomysłu? Spieszymy z pomocą! Polecamy Ci, żebyś wypróbowała przepis na pyszny makaron z tuńczykiem...

Składniki:

  • 600ml mleka
  • 75g sera cheddar
  • 200g  makaronu
  • 250g brokuła
  • 40g masła
  • 40g mąki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory

Przygotowanie:

Należy wypełnić do połowy wodą duży garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuż przed końcem gotowania makaronu, dodać różyczki brokułów do garnka i gotować z makaronem ostanie 2-3 minuty. Następnie rozgrzać w rondlu masło, dodać mąkę i mleko. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Tak przygotowana zasmażka musi zgęstnieć. Trzeba dodać do niej ser, który ma się rozpuścić oraz pieprz i sól. Makaron z brokułami należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następną warstwą będzie rozdrobniony tuńczyk, który trzeba polać naszym sosem. Na samej górze należy ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać serem. Na koniec zamykamy naczynie, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 5-6 minut.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com