Przepis na FIT pasztet z kaszy gryczanej

Kuchnia Środa, 13 września 2017
Oceń:
4 / 16 głosów
Przepis na FIT pasztet z kaszy gryczanej

Dbasz o linię i uwielbiasz kaszę gryczaną? W takim razie przygotuj niesamowicie zdrowy, pożywny i pyszny pasztet z kaszy! Gwarantujemy, że ten przepis na dobre zagości w Twojej kuchni.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 25 dag suchej ciecierzycy
  • 1 surowe jajo kurze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc. Gotuj kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 15 minut. Wyłącz ogień, osól wodę, przykryj i zostaw na następne 10 minut. Natkę pietruszki drobno posiekaj a rodzynki zalej gorącą wodą. Z ciecierzycy odlej wodę i zmiel ją w maszynce. Do miski przełóż kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, osuszoną z wody żurawinę i migdały. Dopraw solą i pieprzem po czym dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wysmarowanej olejem. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com