Pasztet na piwie
Canva.com

Obłędny pasztet na piwie. Zrób raz, nigdy nie zapomnisz tego smaku

Pasztet na piwie zaskakuje delikatną konsystencją i lekko piwnym aromatem, który nadaje mu szlachetności. Sprawdzi się w przypadku świąt, ale również wielu innych domowych uroczystości. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 200g wołowiny
  • 200g łopatki wieprzowej
  • 200g wątróbki wieprzowej
  • 150g podgardla
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 5 podgrzybków
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bułki i suszone grzyby namocz w wodzie.
  2. Mięso oraz wątróbkę dokładnie wypłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w garnku razem z cebulą oraz grzybami.
  3. Dodaj piwo i gotuj na małym ogniu do miękkości składników. Następnie zmiel je dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa. Dodaj odciśniętą bułkę, sól i pieprz, a potem dokładnie wymieszaj rękami wszystkie składniki.
  4. Dodaj do masy jako i jeszcze raz dokładnie wymieszaj całość.
  5. Wyłóż masę do keksówki wysmarowanej smalcem.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pasztet przez 90 minut. Krój na kawałki dopiero, kiedy przestygnie.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama