Przepis na czekoladowy deser ze słonym karmelem

Kuchnia Poniedziałek, 13 listopada 2017
Oceń:
4 / 26 głosów
Przepis na czekoladowy deser ze słonym karmelem

Ten przepis pokochają wszystkie osoby, które nie mogą się zdecydować czy wolą słodkie, czy też słone smaki! Czekoladowa tarta ze słonym karmelem to prawdziwy kulinarny hit!

Składniki

Spód ciasta:

  • 160 g mąki
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 30 g kakao w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 110g prawdziwego masła
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

  • 300 g cukru
  • 100 ml wody
  • 240 ml śmietany kremówki
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • szczypta grubej soli morskiej

Przygotowanie

    1. Należy wymieszać mąkę, migdały, kakao w proszku, sól i cukier. Następnie dodać masło, jajko, ekstrakt waniliowy i dwie łyżki lodowatej wody. Ugniatamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto owijamy folią spożywczą i przetrzymujemy w lodówce przez 30 minut.
    2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch przykrywamy folią, po czym wałkujemy do momentu, kiedy ciasto będzie miało maksymalnie pół centymetra grubości. Układamy w formie do pieczenia tarty i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Przykrywamy całość papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy.
    3. W międzyczasie podgrzewamy cukier i wodę w garnku, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy 120 mililitrów śmietany, masło, sól i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę karmelową wlewamy na wystygnięty spód ciasta i pozostawiamy na około 3 godziny do zastygnięcia.
    4. Po upływie 3 godzin doprowadzamy pozostałe 120 mililitrów śmietanki do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy czekoladę na zastygnięty już karmel i ponownie czekamy na zastygnięcie. Na koniec posypujemy wierzch ciasta szczyptą soli gruboziarnistej.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com