Przepis na czekoladowy deser ze słonym karmelem
Ten przepis pokochają wszystkie osoby, które nie mogą się zdecydować czy wolą słodkie, czy też słone smaki! Czekoladowa tarta ze słonym karmelem to prawdziwy kulinarny hit!
Reklama
Składniki
Spód ciasta:
- 160 g mąki
- 30 g zmielonych migdałów
- 30 g kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 110g prawdziwego masła
- 1 jajko kurze
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g cukru
- 100 ml wody
- 240 ml śmietany kremówki
- 70 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 120 g gorzkiej czekolady w kawałkach
- szczypta grubej soli morskiej
-
- Należy wymieszać mąkę, migdały, kakao w proszku, sól i cukier. Następnie dodać masło, jajko, ekstrakt waniliowy i dwie łyżki lodowatej wody. Ugniatamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto owijamy folią spożywczą i przetrzymujemy w lodówce przez 30 minut.
- Po 30 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch przykrywamy folią, po czym wałkujemy do momentu, kiedy ciasto będzie miało maksymalnie pół centymetra grubości. Układamy w formie do pieczenia tarty i obcinamy wystający nadmiar ciasta. Przykrywamy całość papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Gdy ciasto ostygnie, wyjmujemy je z formy.
- W międzyczasie podgrzewamy cukier i wodę w garnku, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy 120 mililitrów śmietany, masło, sól i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Masę karmelową wlewamy na wystygnięty spód ciasta i pozostawiamy na około 3 godziny do zastygnięcia.
- Po upływie 3 godzin doprowadzamy pozostałe 120 mililitrów śmietanki do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy czekoladę na zastygnięty już karmel i ponownie czekamy na zastygnięcie. Na koniec posypujemy wierzch ciasta szczyptą soli gruboziarnistej.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl