Jak zrobić greckie małe pączki? Poznaj przepis na loukoumades!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak zrobić greckie małe pączki? Poznaj przepis na loukoumades!

Już  8. lutego będziemy obchodzić Tłusty Czwartek. Masz ochotę na inne niż tradycyjne pączki ze sklepu, które w dodatku możesz zrobić sama? Poznaj przepis na grecki deser - małe pączki zwane loukoumades!

Przepis na grecki deser - loukoumades

Składniki:

  • 2 szklanki białej mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 opakowanie drożdży typu instant
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Przepis na syrop:

  • ½ szklanki  syropu klonowego
  • sok z 1 pomarańczy i skórka z niej
  • laska cynamonu
  • garść pistacji drobno posiekanych

Przygotowanie:

  1. Połącz wszystkie suche składniki razem z drożdżami. Dolej do nich ciepłą wodę i mleko i dokładnie wymieszaj.
  2. Przykryj i odstaw na około 2 godziny aż ciasto wyrośnie.
  3. Po upływie tego czasu, podgrzej olej w małym garnku (niech sięga minimum 3 cm). Umocz łyżeczkę w gorącym oleju, po czym nabierz łyżeczkę ciasta i wrzuć na rozgrzany olej.
  4. Smaż pączki po 5 sztuk na raz, przewracaj na drugą stronę.
  5. Kładź pączki na ręcznikowy papier, by ociekły z tłuszczu.
  6. Polej ciepłe pączki gorącym syropem i posyp posiekanymi pistacjami.

Przepis na syrop.
W garnku połącz syrop klonowy, sok z pomarańczy i skórkę z pomarańczy. Dodaj laskę cynamonu, zagotuj. Gotuj przez 10 minut aż syrop trochę zgęstnieje. Wyjmij cynamon i polej ciepłe pączki syropem.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie