Pomysłowe przepisy, które pozwolą Ci wykorzystać czerstwe pieczywo

Kuchnia Piątek, 9 lutego 2018
Oceń:
4 / 28 głosów
Pomysłowe przepisy, które pozwolą Ci wykorzystać czerstwe pieczywo

Przejrzyj poniższe przepisy, a już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa! Okazuje się, że z jego pomocą można wyczarować naprawdę smaczne dania!

Aromatyczna zapiekanka

Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 250 ml mleka
  • 15 dag sera żółtego
  • 15 dag szynki
  • 5 pieczarek średniej wielkości
  • 4 jaja kurze średniej wielkości
  • cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.

Knedle

Składniki:

  • 1/2 czerstwej bułki palucha
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 2 jaja kurze
  • sól, pieprz
  • Przygotowanie:

Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com