Przepis na kremową zupę z kalafiora

Kuchnia Środa, 7 lutego 2018
Oceń:
4 / 9 głosów
Przepis na kremową zupę z kalafiora

Jesteś na diecie, uwielbiasz zupy, a może jesteś miłośniczką warzyw? Tak czy inaczej, z pewnością pokochasz ten przepis! Przygotuj kremową zupę z kalafiora i ciesz się jej aksamitnym smakiem.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2-3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostke
  • 1 duży posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki "pół na pół" śmietanki kremówki i mleka
  • 15 dag startego ostrego sera cheddar
  • 3 szklanki rosołu

Przygotowanie:

Oddziel różyczki kalafiora od łodygi i podziel je na mniejsze części. W garnku rozpuść masło i dodaj cebulę, paprykę, ziemniaki, kawałek posiekanego kalafiora - 1/4, czosnek i pozostaw na ogniu na około 10 minut, często mieszając. Dodaj kmin, pieprz, sól, mąkę i smaż przez kilka następnych minut. Powoli dolewaj rosół i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj mleko i śmietankę, a także ser. Gotuj aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku. Całość zmiksuj na gładką masę i znów przelej do garnka, do którego na koniec dodasz różyczki kalafiora. Gotuj aż kalafior będzie miękki.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com