12 potraw wigilijnych? Wiesz, co powinno być na stole?
Do przeczytania w ok. 2 min.
12 podstawowych potraw wigilijnych
Na pewno na stole musi pojawić się jakaś zupa, ryba, ciepłe dodatki przystawki, sałatka i ciasto. Poniżej jest przykładowa lista:
- barszcz czerwony
- zupa grzybowa
- paszteciki z kapustą i grzybami
- pierogi z kapustą i grzybami
- kapusta z grzybami
- śledzie z cebulką
- karp
- sałatka jarzynowa
- kutia
- makowiec
- pierniczki
- kompot z suszu
Czym można zastąpić część potraw wigilijnych?
Zamiast pierogów sprawdzą się krokiety. Niektórzy serwują nie kapustę z grzybami, a z grochem.
Zamiast kutii można podać kluski bądź makaron z makiem.
12 podstawowych potraw wigilijnych — czy muszą być postne?
Teoretycznie nie, w Wigilię nie obwiązuje już post. W praktyce nic się nie stanie, jeśli raz w roku nie zje się mięsa.
W dodatku wszystkie tradycyjne dania są oparte na bezmięsnej recepturze.
Pamiętaj jednak, że wybór należy do Ciebie!
Przygotowujesz wszystkie dania samodzielnie?
Niepotrzebnie. Pomyśl o Wigilii składkowej lub po prostu kup część dań gotowych (czy świeżo zrobionych w restauracji).
Przygotowanie 12 potraw to naprawdę mnóstwo czasu. Szkoda spędzić tak dużo chwil w kuchni.
Skąd się wzięła tradycja 12 podstawowych potraw wigilijnych?
Liczba tych potraw symbolizuje 12 apostołów. Do chrześcijaństwa nawiązuje również ryba, którą je się tego wieczoru.
Co ciekawe, pozostałe dania są bardziej związane z pogańską tradycją, grzyby to dary lasu, a mak symbolizuje szczęście.