Zupa grzybowa wigilijna - ten przepis to hit świątecznego stołu
(Aktualizacja: 23 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 3 min.
Co roku w Wigilię toczy się pewnego rodzaju "bitwa" między barszczem czerwonym a zupą grzybową. I nie zawsze chodzi tutaj tylko o tradycję, ale również o indywidualne preferencje jeśli chodzi o smak. Ale to zupa grzybowa zdecydowanie pachnie świętami. Część osób robi ją ze świeżych grzybów, a inni wolą dodawać grzyby suszone. Jedno jest pewne. Tę zupę powinno umieścić się na liście obowiązkowych dań wigilijnych. Jak ją przygotować by była aromatyczna i naprawdę pyszna? Sprawdź koniecznie!
Reklama
Zupa grzybowa wigilijna - w czym tkwi jej sekret?
Chyba nie ma domu, w którym w dniu Wigilii nie unosiłby się aromat suszonych grzybów. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z grzybami, czy też pierogów, ale ci, którzy uwielbiają zupę grzybową, też niecierpliwie wyczekują wigilijnej wieczerzy. Czerwony barszcz i zupa grzybowa to dwa tradycyjne, świąteczne dania i czasami tak trudno wybrać między tymi zupami, że na Wigilię gotuje się obie. Albo którąś z nich przygotowuje się na następne święto. A co zrobić, by wigilijna zupa grzybowa była naprawdę idealna? Prawdziwy sekret zupy grzybowej tkwi w ilości oraz różnorodności wykorzystanych przez nas grzybów. Suszone grzyby takie jak: podgrzybki czy borowiki moczymy przez całą noc po to, by na drugi dzień móc dodać je do wywaru.Reklama
Wigilijna zupa grzybowa - składniki
Jaki składniki będą nam potrzebne do przygotowania zupy grzybowej?- różne, suszone grzyby, w ilości 40 g
- bulion warzywny, do przygotowania którego potrzebujemy warzywa takie jak: pietruszkę, marchewki, seler, ziemniaki. Do bulionu dorzucamy też przyprawy takie jak: liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu.
- 3 łyżki masła
- duża cebula i ząbek czosnku
- czubata łyżka mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki gęstej śmietany 18%
canva.com
Jak przygotować wigilijną zupę grzybową?
To zdecydowanie najlepsza zupa grzybowa wigilijna. A jak zaraz się przekonasz, wcale nie będzie wymagała od Ciebie wyjątkowych zdolności kulinarnych. Od czego trzeba zacząć? Przede wszystkim od namoczenia podgrzybków i prawdziwków. Umieszczamy je w głębokim naczyniu i wlewamy do niego wodę. Czas przygotowania samej zupy to w zasadzie kilka chwil, ale jeśli doliczyć do tego moczenie grzybów w zimnej wodzie, to musimy dodać jeszcze kilka godzin. A tak naprawdę, to by zupa grzybowa wigilijna była najsmaczniejsza, powinniśmy moczyć grzyby przez całą noc. Na drugi dzień trzeba przygotować bulion.Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl