Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Naturalne zamienniki cukru
Przejdź do galerii zdjęć
Jedzenie słodyczy jest przyjemne i kojarzy się zwykle z miłymi wspomnieniami. Zjedzenie małego czekoladowego batonika do kawy nie wydaje się niczym groźnym. Co jednak zrobić gdy ze względów zdrowotnych trzeba ograniczyć cukier w diecie? Co można jeść i dodawać do herbaty, by zaspokoić potrzebę słodkiego smaku?
Co jeść zamiast cukru?
Stewia Naturalny słodzik, pochodzenia roślinnego. Stewi możemy używać w postaci liści zerwanych prosto z rośliny doniczkowej trzymanej w domu. W sklepach dostępne są też płyny, tabletki oraz proszek. Stewia jest sporo słodsza od cukru, więc na początku należy uważać z ilością - będziemy używać jej zdecydowanie mniej niż białego cukru. Miód Jeżeli nie ograniczamy cukru ze względu na kaloryczność, lecz na wartości odżywcze i zdrowotne dobrym wyborem będzie miód. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy itp. Należy jednak pamiętać, by nie gotować miodu, ani nie dodawać go do gorących napojów. W temperaturze 40 stopni traci on wszystkie wartości odżywcze. Ksylitol Zawiera 40% mniej kalorii niż biały cukier, dlatego chętnie jest używany przez osoby będące na dietach oraz cukrzyków (ze względu na niski indeks glikemiczny). Pozyskiwany jest głównie z kory brzozowej. Ksylitol jest nieznacznie mniej słodki od cukru i jest trochę delikatniejszy w smaku. Nie traci wartości odżywczych pod wpływem temperatury, dlatego świetnie nadaje się do słodkich wypieków oraz gotowania. Spożywany w dużych ilościach może działać przeczyszczająco. Erytrytol Składem chemicznym bardzo przypomina ksylitol. Jest jednak zdecydowanie mniej słodki, więc trzeba go dodać prawie o połowę więcej, niż białego cukru. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, więc nie podnosi poziomu cukru, dzięki czemu jest idealnym rozwiązaniem dla cukrzyków. Słodziki sztuczne Od lat istnieje spór o to czy słodziki syntetyczne można spożywać czy nie. Zarzuca im się że mogą powodować migreny, działać niszcząco na układ pokarmowy czy nerwowy lub zwiększać prawdopodobieństwo zachorowań na raka. Badań na ten temat jest wiele, więc sami lub w konsultacji z lekarzem powinniśmy decydować o tym czy z nich korzystać czy nie. Czy mają jakieś zalety? Oczywiście: brak kalorii, bardzo niska cena oraz poziom słodyczy dużo większy niż sam cukier.Zobacz galerię zdjęć: Cukier
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Czy brązowy cukier jest lepszy?
Jednym z tematów, który często budzi kontrowersje w świecie kulinarnym, jest pytanie, czy brązowy cukier jest lepszy od białego. Wielu ludzi uważa, że brązowy cukier jest zdrowszy i bardziej naturalny, ale czy to rzeczywiście prawda? Przyjrzyjmy się bliżej tej kwestii.
Co to są węglowodany proste?
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Jak ograniczyć cukier w diecie?
Wprowadzenie ograniczeń w spożywaniu cukru jest kluczowe dla utrzymania zdrowej diety. Nadmiar cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W tym artykule podpowiemy Ci kilka skutecznych sposobów, jak ograniczyć cukier w diecie, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych przysmaków.