Dżem jabłkowy ze stewią

Przejdź do galerii zdjęć
Dżem jabłkowy - idealny dodatek do naleśników, ryżu, serków czy ciast. Da się go zrobić o każdej porze roku i dzięki naturalnym zamiennikom cukru takim jak stewia, można to zrobić z dużo mniejszą ilością kalorii, bez dodatkowych cukrów prostych.
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki stewii w proszku lub 2-3 małe gałązki świeżej stewii
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać). Masę jabłkową przekładamy do garnka i smażymy przez około 1,5 godziny na małym ogniu. Jeżeli używamy stewii z proszku, wystarczy dodać ją do gotującej się masy. Jeżeli używamy świeżych liści, najłatwiej będzie je drobno pokroić i dodać na samym początku gotowania, by zdążyły zmięknąć i wypuścić słodki smak.

Dodatki do dżemu jabłkowego

Co dodać by uczynić zwykły dżem ciekawszym?
  • cynamon
  • goździki
  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • orzechy włoskie
  • imbir
  • kardamon
  • kawa
  • sok z pomarańczy
Zobacz galerię zdjęć: Dżem jabłkowy
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł