Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Zero waste: jadłodzielnie, foodsharing - sposób na marnowanie jedzenia
Przejdź do galerii zdjęć
Każdej z nas na pewno kilka razy w życiu zdarzyło się ugotować czegoś za dużo, a przygotowanego jedzenia nie miał kto zjeść. Szczególnie często zdarza się to podczas przygotowań do świąt, imprez rodzinnych i przyjęć.
Często słyszymy w mediach o tym że na świecie marnowane są miliony ton jedzenia rocznie. W dużej części jest to żywność nie sprzedana w sklepach czy zmarnowana przy produkcji i transporcie. W następnej kolejności są jednak nasze gospodarstwa domowe. Co zrobić gdy ugotujemy za dużo jedzenia, kupimy za dużo świeżych produktów lub kupione produkty po prostu nam nie smakują? Kilka lat temu w Polsce, dzięki modzie na bycie eko zaczęły się pojawiać lokalne jadłodzielnie.
Czym są jadłodzielnie?
Są to punkty w przestrzeni miejskiej, gdzie można przynieść nadmiar jedzenia (potrawy, które zostały nam po przyjęciach, otwarte produkty, których sami nie damy rady zjeść, warzywa i owoce itp), czyli wszystko co nadaje się do jeszcze do spożycia. Nazwa jadłodzielnia wzięła się od angielskiego wyrażenia foodsharing, czyli dzielenie się jedzeniem i to oddaje dokładnie ideę jaka za tym stoi! Dzielenie się produktami spożywczymi, zamiast wyrzucania ich do kosza. Jadłodzielnie są zwykle punktami, gdzie umieszczona jest szafka, półka lub/i lodówka i zamrażarka w często uczęszczanym miejscu. Dzięki temu łatwo mogą z nich korzystać osoby oddające, jak i te, które mają ochotę coś z jadłodzielni zabrać. Często zaglądają tam studenci, osoby starsze, okoliczni mieszkańcy, bezdomni. Oddającymi są najczęściej osoby prywatne, ale coraz częściej można natknąć się na pracowników okolicznych restauracji, barów, czy sklepików, którzy po zamknięciu lokali przynoszą niesprzedana, ale nadal dobre produkty (na przykład w Warszawie na ul.Wilczej bardzo często wieczorami można natknąć się na lodówkę pełną kolorowych ciastek). Nie ma jednak ograniczeń w kwestii tego, kto może korzystać z jadłodzielni. Zarówno brać jedzenie jak i oddawać, może każda chętna osoba. Głównym celem jest to, by jedzenie się nie zmarnowało.Wybrane lokalizacje jadłodzielni w Warszawie:
- Bazar Lotników-pawilon 83A
- Centrum Społeczne, ul. Paca 40
- Stół Powszechny, ul. Jana Zamoyskiego 20
- Syrena, ul. Wilcza 30
- Wydział Psychologii UW, ul. Stawki 5/7
- SGGW ul. Nowourysnowska 159 / Ursynów
Zobacz galerię zdjęć: foodsharing
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tak unikniesz wyrzucania nadmiaru jedzenia z lodówki. Prosty trik #zerowaste
Zwłaszcza latem i wiosną różne produkty spożywcze potrafią bardzo szybko tracić swoją przydatność do spożycia. Już po paru godzinach świeżo zakupione truskawki zaczynają pokrywać się pleśnią i przez to podczas ich wybierania połowę z nich trzeba odrzucić, a drugą połowę zjeść dosłownie natychmiast, bo w przeciwnym wypadku ona również trafia do kosza.
Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto niezawodne pomysły dla każdej pani domu
Oszczędzanie nie polega wyłącznie na kupowaniu tanich produktów spożywczych i płaceniu jak najmniejszych pieniędzy na zakupach, ale i na kompletnym wykorzystywaniu tego, co zdążyło się już kupić i umieściło się już w szafach kuchennych, zamrażarce, chlebaku lub lodówce.
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.