Jak zrobić kawę po turecku? Krok po kroku

Przejdź do galerii zdjęć
W codziennym biegu najczęściej pijemy kawę rozpuszczaną, zalewaną lub kupioną na stacji benzynowej. W opozycji do tych opcji staje kawa po turecku, która wymaga poświęcenia uwagi i chwili czasu - przez to staje się napojem na specjalne okazje.
Najczęściej podawana jest z dużą ilością cukru, bez mleka, a długi proces jej gotowania ma na celu wydobyć z kawy wiele nowych nut smakowych.

Jak przygotować kawę po turecku?

  1. Do specjalnego metalowego tygielka nalewamy bardzo zimną wodę i w zależności od wielkości naczynia, wsypujemy odpowiednią ilość drobno zmielonych ziaren kawy
  2. Do wody wymieszanej z kawą, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści
  3. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy na mały ogień i czekamy do momentu, aż woda z tworzącą się pianką zaczną się podnosić. Wtedy odstawiamy tygielek na chwile na bok (można również odstawić w chłodne miejsce lub delikatnie schłodzić wodą z kranu)
  4. Ponownie wstawiamy kawę na mały ogień i powtarzamy czynność ponownie trzy razy do momentu podniesienia pianki
  5. Na koniec uderzamy tygielkiem o płaską powierzchnię (np: deskę do krojenia) i skrapiamy kilkoma kroplami zimnej wody - dzięki temu fusy szybciej opadną na dno
Tradycyjnie kawę podaje się małych szklaneczkach, podobnych do tych w których podaje się turecką herbatę. Kawę po turecku pije się bez dodatku mleka, lecz dozwolone jest dodanie podczas gotowania kardamonu lub cynamonu.
Zobacz galerię zdjęć: Kawa po turecku
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł