Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jak zrobić kawę po turecku? Krok po kroku
Przejdź do galerii zdjęć
W codziennym biegu najczęściej pijemy kawę rozpuszczaną, zalewaną lub kupioną na stacji benzynowej. W opozycji do tych opcji staje kawa po turecku, która wymaga poświęcenia uwagi i chwili czasu - przez to staje się napojem na specjalne okazje.
Najczęściej podawana jest z dużą ilością cukru, bez mleka, a długi proces jej gotowania ma na celu wydobyć z kawy wiele nowych nut smakowych.
Jak przygotować kawę po turecku?
- Do specjalnego metalowego tygielka nalewamy bardzo zimną wodę i w zależności od wielkości naczynia, wsypujemy odpowiednią ilość drobno zmielonych ziaren kawy
- Do wody wymieszanej z kawą, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści
- Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy na mały ogień i czekamy do momentu, aż woda z tworzącą się pianką zaczną się podnosić. Wtedy odstawiamy tygielek na chwile na bok (można również odstawić w chłodne miejsce lub delikatnie schłodzić wodą z kranu)
- Ponownie wstawiamy kawę na mały ogień i powtarzamy czynność ponownie trzy razy do momentu podniesienia pianki
- Na koniec uderzamy tygielkiem o płaską powierzchnię (np: deskę do krojenia) i skrapiamy kilkoma kroplami zimnej wody - dzięki temu fusy szybciej opadną na dno
Zobacz galerię zdjęć: Kawa po turecku
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kawa po turecku - jak ją przygotować? [SPRAWDZONY PRZEPIS]
Kawa po turecku zyskuje coraz większą popularność w różnych stronach świata. Jest to rytuał parzenia kawy, który zapewnia jej silniejszy aromat i o wiele głębszy smak. Jak właściwie ją przygotować, aby już po chwili móc cieszyć się kawą w znakomitym wydaniu?
Przepis na kawę po turecku. Najważniejszy jest tygielek!
Kawa po turecku to rodzaj kawy przygotowywanej z bardzo drobno zmielonych ziaren. Kawa jest parzona w specjalnym naczyniu zwanym cezve, czyli tygielkiem i podawana w małych filiżankach. Kawę po turecku tradycyjnie podaje się ze szklanką wody. Sprawdź przepis!