Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Dieta zupowa - na czym polega?
Przejdź do galerii zdjęć
Na czym polega? Jakie niesie korzyści? Czy jest bezpieczna?
Jak sama nazwa mówi, dieta ta opiera się na samych zupach lub zastąpieniu nimi większości posiłków. Wydaje się że jest to jedna z najrozsądniejszych diet, ponieważ zupy samodzielnie przygotowane ze świeżych warzyw są pełnowartościowymi, dobrze zbilansowanymi, sycącymi i rozgrzewającymi posiłkami. W takich posiłkach mamy zarówno witaminy, minerały, białko, węglowodany oraz niewielkie ilości tłuszczy. Podczas gotowania zupy nie tracimy tych składników tak jak by działo się to wtedy, gdy odlewamy wodę po gotowaniu np: brokułów. W warzywach obecny jest też błonnik pokarmowy, który poprawia pracę układu pokarmowego. Dzięki płynnej postaci, spożywamy więcej płynów, dzięki czemu przyczyniamy się do lepszego nawodnienia organizmu, a co za tym idzie, poprawy elastyczności skóry czy pracy nerek. W przeciwieństwie do mono-diet (skupiających się na spożywaniu jednego głównego składnika np: dieta dukana - mięso, ryżowa, jogurtowa), dieta zupowa może być stosowana bez ograniczeń czasowych i nie grozi nam szybkie znudzenie się jadłospisem, ponieważ w gotowaniu zup ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Dieta oparta na zupach jest również dużą oszczędnością czasu i energii. Możemy ugotować jeden duży garnek zupy, po porcjować i zamrozić, tak by codziennie móc jeść kilka różnych rodzajów. Podczas gotowania używamy też tylko jednego garnka, więc w kuchni nie będzie dużego bałaganu, ani dużo naczyń do zmywania. Będzie to też duża oszczędność w domowym budżecie, ponieważ większość składników jest tania. Szczególnie kiedy zaczniemy robić zakupy na lokalnym targowisku. Oczywiście podczas trwania diety musimy usunąć z menu takie dodatki do zup jak: białe pieczywo, grzanki, makarony, biały ryż, zasmażki, śmietanę, olej czy masło. Zamiast tego powinniśmy skupić się na doprawianiu naszych potraw przyprawami oraz świeżymi ziołami. Na przykład: szczypiorek, natka pietruszki, czosnek, imbir, pieprz, chilli, kurkuma, kozieradka, koperek, papryka, kminek, majeranek, tymianek, bazylia, curry, ziele angielskie, liść laurowy itp.
Co jeść podczas diety zupowej? Przykłady zup
Zobacz galerię zdjęć: dieta zupowa
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł